Vârsta de pensionare la femei şi bărbaţi – ce spune legislaţia română actuală

pensie privataÎn România, vârsta de pensionare la femei şi cea de pensionare la bărbaţi este diferită. Astfel, ca exemplu, cea standard la începutul anului2011 afost de 59 de ani la femei şi de 64 de ani la bărbaţi. Pentru a avea acces la pensie, un cetăţean român trebuie să satisfacă două condiţii: să atingă vârsta standard numită mai sus şi să fi îndeplinit stagiul minim de cotizare reglementat. Atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, stagiul minim reglementat pentru anul2011 afost de 13 ani, în timp ce stagiul complet a fost stabilit la nivelul a 28 de ani pentru femei şi 33 de ani pentru bărbaţi.

Există anumite reduceri pentru termenul de 59, respectiv 64 de ani. Astfel, atât vârsta de pensionare la femei cât şi cea de la bărbaţi pot scădea dacă persoana îndeplineşte cel puţin una dintre următoarele condiţii:

- au lucrat în condiţii de muncă speciale ori deosebite (fosta grupă de muncă I, respectiv II);

- au fost încadraţi în alte arii de muncă ce necesită condiţii speciale;

- au cotizat în condiţii de handicap care au survenit înainte de a deveni asiguraţi;

- sunt nevăzători şi au cotizat, în această stare, cel puţin 1/3 din stagiul de cotizare complet;

- se încadreză în condiţiile prevăzute de decretul/lege numărul 118 pe 1990.

Pentru a avea acces la această categorie generală de pensii, asiguraţii trebuie să depună dosarul cu toate actele cerute la casa de pensii din teritoriul de reşedinţă. Orice cetăţean român poate să depună cererea şi dosarul din momentul în care îndeplineşte toate condiţiile, pensia urmând să se acorde din data în care a fost înregistrată cererea.

Există, totuşi, excepţii de la regula vârstei de pensionare, pentru anumite categorii bugetate. Astfel, vârsta de pensionare la femei şi bărbaţi este aceeaşi, de 55 de ani, pentru câteva categorii, printre care: cadre militare, poliţişti, cei angajaţi în zona de apărare şi siguranţă naţională şi a ordinii publice, cei angajaţi în regim special în cadrul sistemului de penitenciare etc.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: