Sporul de vechime

Tot ce trebuie sa stim despre stagiul de cotizare

Ce este stagiul de cotizare ? Stagiu de cotizare este Perioada in care s-a platit contributia de asigurari sociale atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat.

Realizarea sau depasirea stagiului complet de cotizare are o mare importanta in calcularea pensiei.

Prezinta urmatoarele  beneficii.

  • Reducerea varstei standard de pensionare in situatia persoanelor care au desfasurat activitate in fosta grupa I de munca, conditii deosebite sau conditii speciale de munca. Pentru persoanele care activeaza in conditii nocive au  stagiu de cotizare general, pentru femei, de 30 de ani și pentru barbati  de 30 de ani și 6 luni și un stagiu de cotizare special de 7 ani și 6 luni pentru femei și 10 ani pentru barbati. Stagiul special se include la determinarea dreptului la pensie cu conditia ca persoana a fost ocupata la lucrari nocive ziua completa de munca. Incepind cu 1 iulie 2011, stagiul de cotizare general pentru barbati se majoreaza anual cu 6 luni pina la atingerea stagiului de cotizare de 35 de ani.
  • In cazul solicitarii pensiei anticipate sau anticipate partiale. Pensia anticipata se acorda asiguratilor care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 8 ani si cu reducerea cu cel mult 5 ani a varstei standard de pensionare iar  pensia anticipata partiala se acorda asiguratilor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani si cu reducerea cu cel mult 5 ani a varstei standard de pensionare.

Stagiul minim de cotizare si varstele standard de pensionare sunt stabilite prin lege in functie de sexul, luna si anul nasterii persoanei.

Momentan, varsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, a stagiului complet de cotizare, a stagiului minim de cotizare conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 din Legea nr. 263/2010.

Dovada stagiului de cotizare rezulta din declaratiile nominale de asigurare depuse de angajator.

Pentru persoanele care lucreaza pe baza de contract individual de munca in agricultura sau munci sezoniere, in stagiul de cotizare se include perioada lucrarilor sezoniere si se echivaleaza cu un an calendaristic, cu conditia ca suma anuala a contributiilor sa nu fie mai mica decit suma anuala a contributiilor calculate din salariul minim pe tara stabilit de legislatie.

Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close