Pensia Privata

Ghidul participantului la sistemul de pensii private

Participantii la sistemul public de pensii private si  persoanele care intentioneaza sa beneficieze de avantajele acestui sistem trebuie sa se familiarizeze cu principiile si mecanismele de baza ale pensiilor private.

Populatia imbatranita pune presiune asupra mecanismului de protectie sociala, astfel incat gestionarea sistemului public de pensii devine o provocare atat pentru noi cat si pentru statele dezvoltate economic ale lumii.

Pentru a se asigura sustenabilitatea mecanismului public de pensii este nevoie de o reforma a pensiilor care vizeaza cresterea calitatii vietii pensionarilor. Reforma a dus la implementarea si introducerea in sistemul de asigurari sociale,  o pensie  obligatorie si una facultativa, ambele administrate de companii private.

Ce inseamna reforma pensiilor?

Extinderea bazelor sistemului de pensii prin adaugarea a inca doua surse de pensie (Pilonul II si Pilonul III), suplimentar pensiei publice (Pilonul I).

Pilonul II este denumirea data sistemului fondurilor de pensii administrate privat, cu contributii definite, obligatorii pentru persoanele cu varste pana in 35 ani si optionale pentru persoanele cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani.

Pilonul III este denumirea data sistemului fondurilor de pensii facultative, administrate de companii private, sistem bazat pe conturi individuale si aderare facultativa.

Care sunt efectele (progresului) unui sistem echilibrat de pensii:

  • Eliminarea presiunii asupra bugetului asigurarilor sociale si implicit asupra bugetului de stat;
  • Stimularea cresterii economice prin investirea sumelor acumulate in conturile fondurilor de pensii;
  • Dezvoltarea pietei de capital. Activele fondurilor de pensii private pot sprijini dezvoltarea proiectelor de investitii lansate de stat sau mediul privat, prin parghiile oferite de piata de capital.

Care este scopul sistemului de pensii private?

Asigurarea unei pensii private, care sa vina in completarea pensiei acordate din sistemul public.

Prin colectarea si investirea, de catre companii private specializate, a unei parti din contributia individuala de asigurari sociale.

Sistemul fondurilor de pensii administrate privat este reglementat prin Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conform legii salariatii cu varsta de pana la 35 de ani sunt obligati sa adere la un fond de pensii iar pentru cei cu varsta cuprinsa intre 35 de ani si 45 ani este obtional.

In cazul in care decesul participantului are loc inainte ca acesta sa solicite deschiderea dreptului la pensie, banii acumulati in contul fondului de pensii se pot mosteni.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close