Pensie de Invaliditate

Pensii de invaliditate – care sunt condiţiile de acordare conform legislaţiei române

Conform legislaţiei române în vigoare, au dreptul la pensii de invaliditate persoanele care îndeplinesc o serie de condiţii bine definite. De asemenea, există o serie de grade de invaliditate şi o serie de prevederi care legiferează care este cuantumul, în funcţie de o serie de variabile.

Cetăţenii români au drept la pensie dacă şi-au pierdut total sau mai mult de 50% capacitatea de muncă din cauza următoarelor:

– Boli profesionale ori accidente de muncă recunoscute de lege;

– Schizofrenie, SIDA ori neoplazie;

– Boli comune sau accidente care nu au legătură cu prestarea muncii.

De asemenea, au acces la pensii de invaliditate persoanele care, după au suferit accidente în următoare situaţii, şi-au pierdut total sau peste 50% capacitatea de a munci:

în timpul satisfacerii serviciului miliar (în termen sau termen redus);

– în timpul studiului în cadrul unei şcoli militare sau de poliţie în cadrul unei instituţii prevăzute de lege (excepţie făcând liceele militare);

– în timpul practicii profesionale în calitate de student, elev sau ucenic;

– în urma participăriila Revoluţiadin 1989.

În funcţie de gradul de reducere a capacităţii de a munci, precum şi în raport cu cerinţele respectivului loc de muncă, există trei grade de invaliditate prevăzute de lege (gradul I fiind cel mai grav). Încadrarea în una dintre aceste categorii se face de către o comisie de expertiză specializată, în urma depunerii dosarului solicitantului.

În cazul celor care au pierdut capacitatea de muncă pentru că au suferit accidente înafara locului de muncă sau datorită unor boli comune (non-profesionale), aceştia au acces la pensii dacă au atins un anumit plafon de cotizare, în funcţie de vârsta pe care o aveau în momentul depunerii dosarului. Legea prevede un tabel pe intervale de vârstă cu stagiile de contizare minime conexe – acesta poate fi consultat.

Pentru persoanele care doresc să acceseze dreptul la pensii de invaliditate mai există o serie de prevederi legale, în legea pensiilor 263/2010, care stipulează prevederi pe care vă încurajăm să le consultaţi.

Etichete
Back to top button
Close
Close