Informatii utile

Pilonul II de pensii – avantaje şi comisioane percepute

În prezent în România un angajat poate beneficia de trei tipuri de pensii la bătrâneţe: pensia publică, primită de la stat; veniturile obţinute din aderarea la pilonul II de pensii, adică la unul dintre fondurile de pensii obligatorii administrate privat şi pilonulIIIde pensii, adică veniturile obţinute prin aderarea la unul dintre fondurile de pensii facultative administrate privat. Sistemul de pensii administrate de către stat devine din ce în ce mai greu sustenabil, pensiile administrate de către fonduri private fiind modalitatea cea mai sigură de a obţine un venit decent şi la bătrâneţe.

Aderarea la un fond de pensii obligatorii administrate privat se face prin încheierea unui act de aderare între angajat şi o societate privată a cărui profil este administrarea acestor fonduri. Aderarea este obligatorie pentru angajaţii cu vârstele cuprinse între 18 şi 35 de ani şi ea nu implică costuri suplimentare pentru angajat – cotizaţiile lunare sunt deduse din obligaţiile plătite de angajator cătreCAS. Dacă un angajat obligat să adere nu îndeplineşte această obligaţie, el va fi distribuit aleator la unul dintre fondurille de pensii private, dar în cazul în care doriţi să vă alegeţi fondul cu care veţi colabora în cadrul sistemului numit pilonul II de pensii este foarte important să aveţi informaţii la zi despre comisioanele percepute de către administratori.

Comisioanele prevăzute de către administrator pot fi diferite de la o societate la alta. Administratorul de fonduri va percepe un comision iniţial de aderare limitat la 2,5% din valoare contribuţiilor; comisionul de administrare permanent este şi el limitat la maxim 0,6% pe an din active, iar în cazul în care participantul doreşte să fie transferat la un alt fond în primii doi ani după aderare, se va percepe şi un comision de transfer, şi el stabilit prin lege ca fiind maxim 5%.

Pentru a lua o decizie cât mai responsabilă, este important să solicitaţi informaţii privind comisioanele percepute de la administratorii de fonduri pilonul II de pensii – pentru aceste informaţii, puteţi accesa site-urile de internet ale fondurilor sau puteţi contacta un broker de pensie privată.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close