Informatii utile

Pilonul 3 de pensii – decizii luate în vederea siguranţei financiare în viitor

În vigoare de la 1 mai 2007, Pilonul 3 de pensii oferă opţiunea de a obţine încă un venit suplimentar după pensionare, venit care se adaugă la pensia de stat şi la pensia privată obligatorie. Pilonul 3 al sistemului de pensii este cel al pensiilor private facultative cu ajutorul căreia participantul poate să-şi asigure un standard de viaţă ridicat şi după ce atinge vârsta de pensionare.

Sumele lunare cu care participantul cotizează la fondul de pensie facultativă la care a aderat nu pot depăşi 15% din suma veniturilor lunare brute, dar există posibilitatea de a adera simultan la mai multe fonduri. Suma contribuţiilor la fondurile de pensii private este deductibilă din impozitul pe venit din salar, dar limita maximă a acestei deduceri este stabilită ca fiind 400 euro, adică echivalentul în lei a acestei la cursul sume stabilit de către Banca Naţională a României pentru ultima zi a lunii pentru care se plăteşte salariul.

Un alt aspect al aderării la Pilonul 3 de pensii care favorizează angajatul îl constituie faptul că nu numai angajatul este îndreptăţit să plătească contribuţiile lunare la aceste fonduri. Angajatorul poate contribui la cotizaţii, astfel motivând şi sprijinind angajatul.

În momentul aderării la pilonul 3 se deschide un cont de pensie pentru participant în care vor fi virate toate contribuţiile efectuate. Administratorul fondurilor investeşte aceste sume în instrumente financiare în vederea obţinerii unui profit din investiţie şi va furniza participantului detalii în scris privind situaţia contului, eventualele schimbări introduse în schema de pensii facultative, precum şi alte informaţii privind riscul investiţiilor, deci participantul va avea toate informaţiile pentru a putea lua decizii legate de aderare şi o imagine clară despre gestionarea activelor sale.

Participantul va putea beneficia de plata lunară a pensiei rezultate din aderarea şi cotizarea la Pilonul 3 în cazul în care a împlinit deja vârsta de 60 de ani, a plătit cel puţin 90 de cotizaţii lunare, iar suma cotizaţiilor atinge suma necesară pentru obţinerea pensiei facultative minime.

Aderarea la Pilonul 3 de pensii este o decizie luată în prezent pentru viitor, o modalitate excelentă de a determina în perioada activă de viaţa nivelul de trai după pensionare.

 

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close