Pensia in strainatate

Pensionarii romani versus pensionarii occidentali

Lipsa unei activitati constante si retragerea din plan social reprezinta o mare provocare pentru pensionarii romani.

In occident pensionarea este un prilej de relaxare, o recompensa pentru munca si eforturile zilnice prestate timp de zeci de ani, o reorientare spre confort si viata de familie.
Pentru romani  pensionarea reprezinta sfarsitul de drum, ca si cum nu a mai ramas nimic de facut si trebuie doar sa facem fata problemelor financiare si de sanatate.

Daca pensionarii romani nu reusesc sa umple aceste goluri si sa se reorienteze spre alte proiecte in plan personal sau familial, echilibrul interior poate fi afectat si pot aparea dificultati importante in adaptarea la solicitarile pe care le presupune varsta.

Vestita frazaAbia astept sa ies la pensie”  este foarte comuna in randul persoanelor active, insa cand accestia  ajung in pragul pensiei, devine doar un mit.
Dorinta unei vieti relaxate piere odata cu zilele libere mult dorite, intrucat majoritatea pensionarilor regreta imediat iesirea lor la pensie, dorindu-si sa fi ramas angajati si dupa varsta pensionarii.

De aceea numai in Romania poti vedea intrand in salile de operații medici chirurgi de 75 de ani carora le tremura mainile si picioarele, funcționari de 67 ani, virstnici de peste 70 de ani care merg in baston pe holurile universitatilor.

Ce face  romanul  iesit la pensie ?

Lipsa posibilitatilor financiare pentru marea majoritate a pensionarilor din Romania face aproape imposibila planuirea unei vacante mult visate, principala lor preocupare fiind supravetuirea.

Exista o alta categorie de pensionari  cu o mentalitatea comunista. Acestia odata iesiti la pensie nu mai vad viata in afara perimetrului casei indiferent de situatia financiara.
Turismul religios este singurul care mai  determina o mica parte din pensionari sa faca un scurt pelerinaj, evident aceasta fiind solutia cea mai ieftina.

Foarte mulți europeni se pensioneaza anticipat din motive de depresie, de stres sau pe motive de pierdere a capacitații memoriale. Aceste decizii sunt imbratisate de guvern considerando-se ca plecarea oamenilor vechi ajuta la intinerirea sistemului si la eficientizarea lui.

Autoritațile romane ii vaneaza ca pe niste infractori periculosi pe pensionarii romani  care au iesit la pensie inainte de termen.

In unele tari din occident varsta medie de pensionare anticipata este de 48 de ani pentru civili si 45 de ani pentru militari.

In Romania varsta medie de pensionare anticipata este de 60 ani la  persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare.
Oamenii care se pregatesc de pensie nu trebuie sa priveasca aceasta perioada ca pe un sfarsit, ci sa incerce sa mentina vii interesele din alte domenii, sa priveasca acest timp liber ca pe o oportunitate de a face lucruri de mult visate si sa ofere si  primeasca atentie si afectiune din partea celor dragi.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close