Informatii utile

Pensionarea anticipată la bărbați – Cum și când se poate solicita pensia anticipată parțială

Pensionarea anticipată la bărbați se poate face înainte ca persoana care solicită acest lucru să împlinească vârsta standard de pensionare. Totuși există anumite anumite condiții și se aplică o penalizare, conform legislației în vigoare. Modificările de ultim moment ale legislativului au schimbat de curând modul de calculare al pensiei anticipate, de aceea vă punem la dispoziție cele mai recente informații privind această categorie de pensie.

Pensia anticipată parțială face parte din categoriile de pensii acordate în cadrul sistemului public de pensii, regulile pentru condițiile de acordare ale acesteia făcând parte din Legea nr. 263/2010 care stabilește cadrul legislativ al sistemului unitar de pensii publice. Conform prevederilor actului normativ specificat anterior, pensionarea anticipată la bărbați se poate face înainte de a împlini vârsta standard pentru pensionare, dar cu maxim cinci ani înainte de împlinirea acesteia. Totuși, sunt cerute anumite condiții pentru ca solicitanții să poată face acest lucru, condiția esențială fiind ca cel care solicită acest lucru să aibă stagiul complet de cotizare sau chiar să fie depășit cu minim opt ani. Stagiul de cotizare reprezintă perioada în care s-a realizat contribuția pentru sistemul public de pensii, stagiul complet de cotizare fiind perioada „în care asigurații au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parțială”, în conformitate cu Legea nr. 263/2010.

Condițiile în care se poate realiza pensionarea anticipată la bărbați

Conform legislației în vigoare, stagiul complet de cotizare este acum de 35 de ani, indiferent dacă ești bărbat sau femeie. În cazul bărbaților acesta prag a fost deja atins, pentru femei acest prag urmând să fie de 35 de ani în luna ianuarie a anului 2030. Pentru bărbați vârsta standard de pensionare este acum 65 de ani.

Informație importantă! La stabilirea stagiului de cotizare pentru pensia anticipată parțială,nu se iau în considerare următoarele perioade:

  • perioada în care în care solicitanții au primit pensie de invaliditate
  • perioada în care au urmat cursurile învățământului universitar la zi (pe care le-au și absolvit cu diplomă)

perioada în care și-au satisfăcut stagiul militar sau au fost elevii școlilor militare sau de agenți de poliție, ori au fost studenți la o unitate de învățământ din cadrul sistemului de apărare națională, ordine publică sau siguranță națională

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close