Pensia Privata

Pensii private pilonul 3 – Explicatii și recomandări

Când vorbim de pensii private, pilonul 3 se referă la acele pensii private care sunt facultative. Probabil unele persoane au tot auzit de aceşti piloni dar nu ştiu despre ce e vorba. Ei bine, aceşti trei piloni sunt o parte componentă a noii reforme în cadrul sistemului de pensii din România. Această reformă a fost necesară ca urmare a fenomenului accentuat de îmbătrânire a populaţiei, cauzat de scăderea natalităţii şi emigraţia tot mai mare, mai ales în cazul tinerilor, care se stabilesc în alte ţări din occident. Din acest motiv, au fost introduse, pe lângă pensia primită de la Stat, şi sistemele de pensii private, atât obligatorii cât şi facultative.

Pensii private pilonul 3 – ce sunt ele?

Conform noii reforme din cadrul sistemului de pensii, fiecărui tip de pensie îi corespunde un „pilon”. Astfel, în cadrul pilonului I este cuprinsă pensia „clasică”, adică aceea care o primeşte un cetăţean de la Stat, în momentul în care iasă la pensie. Al doilea tip, sau pilon, îl reprezintă pensiile privat obligatorii. Contribuţia la acest tip de pensii private este obligatorie pentru persoanele cu vârsta între 18 şi 35 de ani. La final, rămâne pilonul III. Acest este reprezentat de către sistemul de pensii private facultative. Aşa cum îi spune şi numele, acest tip de pensii sunt opţionale, viitorii pensionari putând alege dacă să facă parte din el sau nu. Contribuţiile sunt de asemenea flexibile în comparaţie cu pensiile private obligatorii, deşi există o sumă minimă în cazul contribuţiilor facultative (45 RON).

Este bine să aderăm la sistemul de pensii private facultative?

Aderarea la sistemul de pensii private facultative este o idee foarte bună. Cei care aleg să-şi deschidă un cont de pensii private la una din băncile din România care oferă această opţiune se pot trezi cu o sumă destul de frumuşică în momentul în care se vor pensiona.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close