Pensia Privata

Pensii private obligatorii – obligaţiile participanţilor şi al administratorilor de fonduri

Fiecare angajat din România cu vârsta între 18 şi 35 ani este obligat de lege să adereze la un fond de pensii private obligatorii. Dacă o persoană obligată de lege să participe la un asemenea fond nu alege administratorul de fonduri de pensii private la care doreşte să adereze în termen de patru luni de la data la care este obligată să încheie un act individual de aderare, persoana respectivă va fi repartizată aleatoriu la unul dintre administratorii de fonduri de pe piaţă. După aderare sau repartizare, participantul este obligat să păstreze relaţii contractuale cu administratorul de fonduri ales sau cu un alt administrator de fonduri în cazul în care doreşte să fie transferat, deoarece niciun participant la sistemul de pensii nu se poate retrage până la vârsta de pensionare, cu excepţia eventualelor perioade în care participantul nu este obligat să plătească contribuţiile la sistemul public de asigurări sociale. Deasemenea, nici un participant nu poate să adereze simultan la mai multe fonduri de pensii private obligatorii.

După semnarea contractului individual de aderare de către participant şi reprezentatul administratorului de fonduri de pensii private obligatorii, se va înfiinţa un cont de pensie pentru participant. Angajatorul virează lunar sumele reţinute din contribuţiile de asigurări sociale, sume care vor fi convertite în unităţi de fond de către administrator în cel mult două zile de la încasarea acestora.

Sumele acumulate în contul de pensie pot fi controlate de către participant. Administratorul fondurilor de pensii private are obligaţia să informeze în scris participantul privind situaţia contului. Dacă beneficiarul contului are nevoie de informaţii suplimentare legate de acumulările în contul său, aceste informaţii vor fi puse la dispoziţia deţinătorului contra cost. Pe lângă obligativitatea de a informa participantul în legătura de situaţia contului, administratorul de fonduri este obligat să înştiinţeze participantul în cazul în care angajatorul nu virează suma contribuţiilor la termen.

După data la care beneficiarul îndeplineşte condiţiile de pensionare, sistemul de pensii private obligatorii garantează un venit suplimentar, adăugat pensiei primite de la stat, astfel îmbunătăţind calitatea vieţii la bătrâneţe.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close