Informatii utile

Venituri suplimentare după pensionare – pensii pilonul 3

Un element util şi sigur al sistemului de pensii, pilonul 3 oferă posibilitatea pentru angajat de a obţine un venit suplimentar garantat după pensionare. Cele 3 piloane ale sistemului curent de pensii sunt pilonul 1, adică pensia de stat, pilonul 2, adică pensiile private obligatorii şi pilonul 3, adică pensiile private facultative.

Aderare şi cotizare

Aderarea la aceste fonduri aparţinând pilonului 3 este facultativă şi se bazează pe conturi personale individuale. Legislaţia în vigoare nu impune limitări privind vârsta aderării, deci oricând vă puteţi hotărî să aderaţi, dar impune o limită pentru încheierea perioadei de cotizare, această limită fiind vârsta de 60 de ani. Legislaţia curentă oferă şi posibilitatea aderării simultane la mai multe fonduri de pensie privată, există însă o limită privind suma contribuţiei lunare însumate: aceasta nu poate fi mai mare decât 15% din venitul lunar brut.

Sumele virate către administratorul de fonduri sunt neimpozabile, iar suma contribuţiei va fi dedusă din impozitul de venit.

Contribuţia la fondurile de pensii pilonul 3 pot fi virate atât de către angajat, cât şi de către angajator. Dacă virarea este efectuată de angajator, suma contribuţiei va fi dedusă din impozitul pe salariu, deci angajatul va beneficia de deducerea impozitului imediat şi în mod direct.

Alte aspecte

Pensiile private facultative pot fii moştenite: în cazul în care titularul contului de pensii pilonul 3 a decedat înainte de a solicita deschiderea dreptului la acest tip de pensie, moştenitorul sau moştenitorii vor fi îndreptăţiţi la transferarea fondurilor decedatului într-un alt cont de pensie privată facultativă sau plata unică a cotei cuvenite din cotizările membrului decedat.

Participanţii la fondurile de pensii private facultative au dreptul să renunţe la continuarea cotizării în orice moment. Suspendarea sau încetarea cotizării se solicită printr-o cerere înaintată către administratorul de fonduri cu cel puţin 30 de zile înainte de suspendare. Dacă cotizările au fost plătite de către angajator, şi acesta va fi înştiinţat privind dorinţa angajatului de a înceta cotizarea. Sumele acumulate din cotizări la fondurile de pensii pilonul 3 nu vor putea fi ridicate decât atunci, când participantul va îndeplini toate condiţiile pentru a beneficia de pensie privată facultativă.

 

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close