Pensia in strainatateUncategorized

Pensii internationale

Romanii carea au domiciliul in alte state, pot sa faca cere pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta la institutia de asigurari sociale, de la locul de domiciliu.

Romania are incheiate acorduri bilaterale pe modelul regulamentelor comunitare cu urmatoarele state: Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Republica Moldova, Canada si Israel.

Iar  statele cu care Romania aplica alte acorduri si conventii bilaterale de securitate sociala sunt: Regatul Maroc, Armenia, Belarus, Ucraina, Federatia Rusa.

Odata intrati in Uniunea Europeana Romania aplica prevederile regulamentelor comunitare in domeniul coordonarii sistemelor de securitate sociala.

Regulamentele vizeaza cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European, si anume: Austria; Belgia; Bulgaria; Cehia; Cipru; Danemarca; Estonia; Finlanda; Franta ; Germania; Grecia; Irlanda; Italia; Letonia; Lituania; Luxemburg; Malta; Marea Britanie; Olanda; Polonia; Portugalia; Romania; Slovacia; Slovenia; Spania; Suedia; Ungaria; Islanda; Norvegia; Liechstenstein; Elvetia.

Pensia se acorda potrivit legislatiei sistemului unitar de pensii publice din Romania, fara a s-e putea valorifica perioadele de asigurare realizate pe teritoriul respectivelor state.

Pentru acordarea pensiei sunt necesare indeplnirea urmatoarelor conditii:

  • cererea de pensie, insotita de documentele doveditoare, se depun la institutia de asigurari sociale de domiciliu; aceasta va transmite in celalalt stat documentele necesare in vederea stabilirii drepturilor de pensie ;
  • comunicare intre institutii se face prin intermediul formularelor de legatura;
  • la stabilirea drepturilor de pensie se au in vedere perioadele de asigurare realizate in ambele state iar drepturile se acorda proportional cu perioada realizata in fiecare stat.

Pentru stabilirea drepturilor de pensie  pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala, de invaliditate și de urmas, persoana indreptatita se adreseaza unei singure institutii, cererea astfel depusa fiind valabila pentru toate institutiile la legislatia carora persoana respectiva a fost supusa.

In functie de unde are resedinta, solicitantul va trebui sa depuna cererile la institutia din statul respectiv. Astfel institutia de asigurari sociale din statul de domiciliu va transmite in celelalte state documentele necesare in vederea stabilirii drepturilor de pensie.

 

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close