Pensii anticipate în România – ce prevede legislaţia şi care sunt condiţiile legale

calculul varstei de pensionareÎn România, legislaţia asigură posibilitatea de accesare de pensii anticipate în sistemul public de pensii. Astfel, o persoană poate beneficia de o astfel de pensie dacă a depăşit plafonul complet de cotizare cu opt ani sau mai mulţi, având acces la o reducere de maximum cinci ani în raport cu vârsta tipică (standard) de pensionare, aşa cum apare aceasta calculată în anexele legii unitare a pensiilor (este vorba de legea numărul 263 pe anul 2010).

Există, totuşi, excepţii de la această regulă, acestea aplicându-se categoriilor speciale de angajaţi bugetari (cum ar fi poliţiştii, militarii, funcţionarii publici cu statut special, cei angajaţi în sectorul de ordine publică etc).

Reprezentanţii acestor categorii, pe lângă condiţiile de mai sus, trebuie să îndeplinească şi altele. Astfel, pentru a avea acces la pensii anticipate, aceştia trebuie în primul rând să fi terminat stagiul minimal în cadru de specialitate. De asemenea, aceştia trebuie fie să fi fost trecuţi în rezervă sau în retragere, fie să fi fost declaraţi inapţi de muncă sau să fi ajuns în pensie datorită unor cazuri de reorganizare a instituţiilor angajatoare. pe lângă aceste situaţii, legislaţia ţării noastre mai prevede şi alte câteva situaţii speciale care permit pensionarea anticipată a acestor categorii.

Este important să ştiţi faptul că pensia anticipată nu poate fi cumulată cu alte tipuri de reduceri a vârstei de pensionare. În cazul calculării stagiului de cotizare pentru acest tip de pensie nu se iau în calcul perioadele speciale asimilate, cum ar fi satisfacerea stagiul militar, frecventarea cursurilor instituţiilor superioare de învăţământ sau perioadele de invaliditate remunerate cu pensie.

În ce priveşte calcularea punctajului, făcând abstracţie de perioadele speciale asimilate, amintite mai sus, calculul se face exact la fel ca şi cel pentru obţinută la atingerea limitei comune de vârstă. De asemenea, persoanele care beneficiază de pensii anticipate vor avea parte de o recalculare în momentul în care ajung la vârsta de pensionare standard.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: