Pensia Privata

Pensie privată obligatorie – siguranţă financiară la bătrâneţe fără eforturi suplimentare

Angajaţii din România pot beneficia de o pensie privată obligatorie care suplimentează pensia de stat şi care va fi plătită dintr-un cont de pensie deschis la administratorul de fonduri ales de către participant, în care se transferă sumele acumulate în urma cotizaţiilor şi a profitului obţinut din gestionarea acestor cotizaţii de către administratorul de fonduri.

Pensia privată obligatorie face parte din sistemul de pensii multipilon introdus în România în anul 2007. Participarea la sistemul de pensii private obligatorii este reglementată prin legea pensiilor, conform căreia persoanele angajate care au vârsta până la 35 de ani vor adera în mod obligatoriu la un fond de administrare a pensiilor private obligatorii, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 36 şi 45 ani aderarea la asemenea fonduri este opţională.

 

Participarea la un fond de pensie privată obligatorie nu implică costuri suplimentare pentru beneficiar. Participantul nu trebuie să plătească nimic peste contribuţiile deja deduse din salariul brut (cotizarea către fondul face parte din contribuţia CAS efectuată de către angajator), iar contribuţiile nete sunt investiţii garantate de către administratorul fondurilor.

Aderarea la un fond de pensii obligatorii administrate privat presupune semnarea unui contract cu administratorul de fonduri ales la unitatea acestuia. Acest contract se va întocmi pe baza buletinului sau cărţii de identitate al persoanei care doreşte să adereze.

Legea oferă participantului şi posibilitatea de a-şi transfera activele de la un fond de pensie privată obligatorie la altul. În acest caz, participantul va semna un contract de aderare cu administratorul de fonduri la care doreşte să fie transferat şi va înainta o notificare către administratorul nou de fonduri. Această notificare este de fapt un formular tip, care se poate descărca de pe pagina de internet al CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private).

Reforma sistemului de pensii a însemnat implementarea unui sistem multipilon, în care Pilonul 2, adică aderarea la un fond de pensii private obligatorii, cotizările lunare acumulate în contul de pensie oferă participantului o pensie privată obligatorie suplimentară pensiei de stat, astfel garantând siguranţa financiară la bătrâneţe.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close