Informatii utile

Pensie privată obligatorie – o idee bună

O pensie privată obligatorie poate reprezenta o sursă sigură de venit adiţional pentru o persoană care v-a ieşi în viitor la pensie. Acest sistem a fost recent introdus în România. Prin el se încearcă o reechilibrare a situaţiei pe plan financiar în ceea ce priveşte sistemul de acordare a pensiilor de la Stat. Din cauza scăderii natalităţii şi a exodului forţei de muncă tinere către alte ţări din Uniunea Europeană, sistemul de pensii al Statului nu mai este aşa puternic cum era odinioară, deoarece acesta depinde foarte mult şi de contribuţiile celor care activează pe piaţa muncii. Astfel că o lipsă de forţă de lucru îi afectează în mod direct şi pe cei care au părăsit piaţa muncii, optând pentru pensionare. De aceea, a fost introdus un nou sistem de pensii private obligatorii.

Cum funcţionează acest sistem?

În România pensiile pot fi de trei feluri. Această despărţitură formează acei aşa-numiţi trei piloni ai sistemului de pensii românesc. Pilonul I este reprezentat de pensia primită de la Stat, în timp ce pilonul III este constituit de pensiile facultative. După cum se poate observa, din această enumerare am omis pilonul II. Acesta este reprezentat de către pensiile private obligatorii. Acest sistem a fost introdus recent iar persoanele sub vârsta de 35 de ani care activează pe piaţa muncii nu se pot sustrage din sistem. Cei care au mai mult de 35 de ani însă se pot retrage din sistem dacă doresc în mod expres asta.

De ce e bine să optăm pentru o pensie privată, obligatorie sau facultativă ?

Cu toate că unii se pot sustrage, nu este o idee chiar aşa de bună să o facă totuşi. Având în vedere ce nesigur este viitorul, s-ar putea ca cei care se retrag din acest sistem, sau care nu vor apela niciodată la pensii private de un fel sau altul, vor ajunge să regrete asta mai târziu, atunci când pensia primită de la Stat v-a fi insuficientă pentru un trai mulţumitor.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close