Pensia sociala

Pensia sociala minima garantata

Pensia minima garantata a fos introdusa incepand cu data de 1 aprilie 2009 prin Ordonanta de Urgenta nr. 6/2009, in scopul imbunatatirii sistemului de protectie sociala, in concordanta cu prioritatile nationale. Aceasta initiativa a fost luata cu scopul de a incurajata solidaritatea persoanelor vulnerabile economic, precum si pentru a imbunatati standardul de viata al populatiei.

Beneficiarii acestui tip de pensie sunt pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul in Romania, indiferent de data inscrierii la pensie, si se acordate pensionarilor care au o pensie mai mica de 350 de lei pe luna.

Principalele conditii pentru a primi indemnizatia sociala sunt:

  • Pensionarul sa aiba domiciliul in Romania;
  • Nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat in plata, se situeaza sub nivelul pensiei sociale minime garantate.

Persoanele care beneficiaza, prin cumul, atat de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cat si de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum si de drepturi stabilite si platite de sistemul public de pensii in baza unor legi speciale, la acordarea indemnizatiei sociale pentru pensionari se are in vedere nivelul cuantumurilor insumate ale tuturor veniturilor.

Nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari se stabileste anual, prin legile bugetare, si poate fi modificat, in raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare.

Indemnizatia sociala pentru pensionari este determinata din oficiu de catre Casele Teritoriale de Pensii ca diferenta dintre cuantumul indemnizatiei sociale pentru pensionari stabilit prin lege si nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat in plata stabilita conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cumulat cu orice alte drepturi platite in baza unor legi speciale.

Diferenta este suportata de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Legile speciale vizate la cumulul de venituri existent la momentul stabilirii dreptului la indemnizatia sociala pentru pensionari sunt:

  • Actele normative care reglementeaza alte sisteme de pensii, neintegrate sistemului public de pensii;
  • Actele normative care reglementeaza drepturile reparatorii cu caracter necontributiv.

 

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close