Informatii utile

Pensia obligatorie – ce este și cum funcționează în România?

Sintagma ”pensia obligatorie” se referă la pensia privată obligatorie – Pilonul II, cea către care, din ianuarie 2008, merge o parte din contribuția angajaților la sistemul public de pensii. Contribuția este obligatorie pentru angajații cu vârsta până în 35 de ani, după care devine opțională.

Pilonul II a fost creat pentru echilibrarea sistemului de pensii și eliminarea presiunii existente pe bugetul asigurărilor sociale de stat; de asemenea, dacă pensia de la sistemul de Stat este bazată pe solidaritatea între generaţii, ceea ce înseamnă că angajaţii actuali plătesc pentru pensionarii actuali, cu Pilonul II fiecare își constituie propriul fond de pensie,administrat de societăţi private.

Pensia privată obligatorie se dorește să suplimenteze pensia primită din sistemul public, iar în viitorul mai îndepărtat, cine știe, poate o va înlocui, dacă sistemul va evolua în această direcție.

Cum funcționează?

Sistemul de pensii administrate privat este reglementat prin Legea 411 din 2004. Contribuțiile la pensia obligatorie reprezintă o parte din CAS-ul plătit lunar de fiecare angajat. Banii care se strâng în acest fond sunt administrați de o companie privată, autorizată de CSSPP. Angajatul are dreptul să își aleagă compania cu care va incheia contractul, iar dacă nu o face va fi direcționat în mod automat către un operator de pensii private. Banii care se strâng în contul său vor  fi investiți de către operatorul de pensii în instrumente financiare. Activele financiare pot fi transferate la schimbarea domiciliului sau a locului de muncă (chiar și într-un alt stat membru al UE), sau moștenite.

În momentul pensionării, persoana care a contribuit la pensia privată obligatorie  are dreptul să utilizeze activul personal pentru plata pensiei private sau să-și primească banii într-o rată unică sau eşalonată. Indiferent de opțiunea aleasă, acești bani vor veni pe lângă pensia din sistemul de Stat.

De reținut că o persoană nu sepoate retrage din sistem și nu poate participa la mai multe fonduri de pensii obligatorii, însă are și alte opțiuni: Pilonul III (pensia facultativă), fond mutual, depozit bancar etc.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close