Pensia de invaliditate

Pensia de invaliditate

Pensia de invaliditate se acorda asiguratilor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza: accidentelor de munca, bolilor profesionale, neoplaziilor, schizofreniei,  SIDA, bolilor obişnuite precum şi accidentelor care nu au legatura cu munca.

Beneficiaza de pensie de invaliditate, in conditiile si asiguratii care satisfac obligatii militare.

Au dreptul la pensie de invaliditate si elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca datorita accidentelor sau bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale.

In functie de cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este diferentiata in trei:

  • de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
  • de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane;
  • de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala.

Gradul de invaliditate este decis de medicul specializat in urma unei expertize medicale si recuperarea capacitatii de munca.

Cei care si-au  pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta.

La stabilirea pensiei de invaliditate asiguratilor li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat efectiv pana la data incadrarii intr-un grad de invaliditate.

Pensionarii incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, si la o indemnizatie pentru insotitor, in cuantum fix. Indemnizatia pentru insotitor este in cuantum egal cu 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilita anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Cand se implineste data pentru acordarea  pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate  devine  pensie pentru limita de varsta acordandu-se din oficiu cuantumul cel mai avantajos. Indemnizatia pentru insotitor va ramane neschimbata pe durata acordarii pensiei pentru limita de varsta.

Etichete
Back to top button
Close
Close