Pensia Anticipata

Pensia anticipata partiala

Pentru  inceput ar trebui sa stabilim diferente dintre pensia anticipata partiala si pensia anticipata.

Pensia anticipata se acorda cu  cel mult 5 ani înaintea împlinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare.

Pensia anticipata partiala  se acorda cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

La acordarea pensiei anticipate partiale, reducerea varstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio alta reducere.

La data îndeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma în pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii de 0,75% si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a platii pensiei anticipate parţiale.

La acordarea stagiul de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate sunt eliminate perioadele asimilate în care asiguratul:

  • a beneficiat de pensie de invaliditate;
  • a urmat cursurile de zi ale învatamântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diploma;
  • a satisfacut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
  • a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de învatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.

Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la îndeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani, fara penalizarea de 0, 75%.

Etichete

Pe aceeași temă

Un comentariu

  1. INTREBARE:
    (DIN MARTIE 2017 – pana in prezent) PENSIA ANTICIPATA PARTIALA(pentru ani de vechime in munca) se poate cumula cu venituri anuale sub de 4* venitul mediu brut pe economie?(3131lei/2017)
    Legea 217/17 nov 2017 precizeaza posibilitatea cumularii PAP cu venituri din activitati independente(desigur cu plata % Impozit pe venit, cass) Dar pana atunci ?
    GHIDUL 2018…..spune

    Persoanele care detin PA si PAP pot cumula pensia cu venituri?

    Conform art. 118 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:

    a) pensionarii pentru limita de varsta;
    b) nevazatorii;
    c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
    d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

    Toate veniturile de natura salariala sau veniturile profesionale sau din drepturi de autor sau conexe, inclusiv veniturile incasate in temeiul unor contracte/conventii civile incheiate in temeiul Codului civil vor suspenda plata pensiei anticipata si anticipata partiala, in baza art. 118 coroborat cu art. 114 din Legea 263/2010 .

    “Din dispozitiile Legii 263/2010 rezulta ca, persoanele autorizate sa desfasoare activitati economice pot cumula pensia anticipata cu veniturile obtinute in aceasta calitate daca realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent mai mic decat suma reprezentand de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

    Venitul brut pe an calendaristic obtinut in calitate de persoana fizica autorizata, egal sau mai mare cu de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat nu poate fi cumulat cu pensia anticipata.

    Pentru 2015, castigul salarial mediu brut prevazut in Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2015 nr.186/2014 este de 2.415 lei. “, precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.

    In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

    I.
    a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
    b) functionarii publici;
    c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
    d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.

    II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;

    III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;

    IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
    a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
    b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
    c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
    d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
    e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

    V. cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii;

    (2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

    Care este data incetarii CIM in cazul pensiei anticipate si in cazul pensiei anticipate partiale?

    Conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca existent inceteaza de drept:

    – la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;

    – la data comunicarii deciziei de pensie in cazul:

    1. pensiei de invaliditate de gradul III,
    2. pensiei anticipate partiale
    3. pensiei anticipate
    4. pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;

    – la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.

    Asadar, in cazul PA si a PAP, CIM inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie.

    Surse: Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice

    HOTARARE nr. 257 din 20 martie 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

    Memorator de legislatia Muncii, editura Rentrop&Straton, Autor: Consilier Juridic Gabriela Dita

    PortalCodulMuncii.ro

    Maria Nicutar de Maria Nicutar
    Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR

Back to top button
Close
Close