Pensia alimentara

Pensia alimentara

 

Cresterea unui copil este responsabilitatea fiecarui parinte, indiferent cu cine ramane copilul dupa divort.

In cadrul procedurii de divort se pot solicita doua tipuri de pensii alimentare: una pentru fostul sot si alta pentru copii.

Dupa divort, cea mai importanta responsabilitate consta in plata pensiei de intretinere care sa asigure bunastarea copiilor.

In anumite conditii, un sot poate cere de la celalalt sot o pensie alimentara pentru el insusi, adica pentru beneficiul sau, fie intr-o procedura de separare legala (art. 502 din Codul civil al Quebec), fie in cadrul unui divort (art 15.2 (4) din Legea divortului).

In cazul unui divort, tribunalul va tine cont de resursele, nevoile si situatia fiecarui sot, si anume: durata casatoriei, ce rol a avut fiecare sot in cadrul casatoriei, daca exista intre soti o intelegere privind pensia alimentara in caz de separare etc.

Calculul pensiei alimentare intre fostii soti se face diferit de cazul pensiei alimentare pentru copii.

Pensia de intretinere stabilita prin hotarare judecatoreasca este datorata de catre parintele care nu creste copilul pe toata perioada cat copilul este minor, pana la 18 ani, dar si dupa aceasta varsta, daca copilul isi continua studiile in sistem de invatamant, dar numai pana la implinirea varstei de 25 de ani.

Partile pot conveni asupra pensiei printr-o invoiala reciproca sau, in cazul in care nu reusesc sa o faca, obligatia de retinere va fi stabilita printr-o hotarare judecatoreasca.

Stabilirea pensiei alimentare pentru copii se face in functie de venitul anual al parintilor.

Pensia se poate majora pe tot parcursul timpului, insa pentru aceasta trebuie inaintata instantei cate o actiune la fiecare crestere de salariu a parintelui in cauza.

La stabilirea pensiei alimentare conteza deasemeni  si numarul de copii.
Pentru un singur copil, suma nu va depasi un sfert din venitul parintelui obligat la plata pensiei, in timp ce pentru doi micuti va fi cel mult egala cu o treime din venitul parintelui care nu a primit custodia. Iar pentru trei sau mai multi copiii, pensia nu trebuie sa depaseasca jumatate din venitul parintelui obligat la plata pensiei.
In actiunea de divort, este important sa fie mentionata solicitarea pensiei de intretinere, in caz contrar exista posibilitatea ca instanta sa nu ia in considerare o cerere ulterioara.

Etichete
Back to top button
Close
Close