Asigurare Pensie

Pe viitor ne vom strange singuri banii pentru pensie?

Autoritatile vizeaza ca tinerii  care intra pe piata muncii anul viitor sa nu mai puna banii la comun si a aiba conturi individuale, in care sa-si stranga singuri bani pentru batranete. Adica in cazul noilor angajati, banii pentru asigurarile sociale vor fi virati intr-un cont individual.

Acest sistem de pensii functioneaza deja in Suedia si Polonia. Insa analistii sunt sceptici avand in vedere ca deja bugetul de pensii se afla in deficit. In momentul de fata 10 angajati sustin 12 pensionari. Sunt necesare subventii de aproape 3 miliarde de euro ca sa ajunga banii pentru 5,2 milioane de pensionari sustinuti in prezent de 4,3 milioane de salariati.

Sistemul fiecare pentru el, ofera o oarecare siguranta pentru cei care muncesc, adica cei care vor munci vor avea o pensie mai mare, insa cum ramane cu pensiile sociale?

Statisticele arata ca mai traim in medie 10 ani dupa ce iesim la pensie si daca masura s-ar aplica de anul viitor, vom vorbi de primii pensionari pe noul sistem abia in 2050.

Dar ce se v-a intampla pana atunci cu actualul sistem public de pensii? Este o decizie importante avand in vedere sumele mari de bani cu care ar trebui sa sutina statul pensionarii.

Sistemul propus pentru tineri seamana izbitor cu cele de pensii administrate privat.

De exemplu, dintr-un salariu de 1.600 lei pe luna, circa 230 de lei s-ar duce in contul individual. Dupa un an se strang 2.750 de lei, iar la finalul stagiului minim de cotizare se vor aduna 21.500 euro.

Spre deosebire de bunicii nostri, in ziua de astazi avem mai multe optiuni pentru a ne putea gandi din timp la viitorul nostru si la situatia materiala pe care o vom avea la varsta de pensionare.  Trebuie luat in calcul contributia la un fond de pensii facultative, oricat am considera ca ne-ar fi de greu acum, sa incercam sa economisim ceva. Trebuie sa fim constienti ca, daca acum ne este greu, peste cativa ani ne va fi si mai greu, pentru ca sumele cu care contribuim vor trebui sa fie din ce in ce mai mari, tocmai pentru a compensa lipsa de initiativa de acum.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close