Informatii utile

Noutăţi – legea pensiilor pe anul 2016

Când vine vorba de noutăţi, legea pensiilor este una din categoriile unde acest lucru se întâmplă frecvent. Şi, din mai multe motive mai mult sau mai puţin evidente, acesta este un lucru bun. Spre deosebire de alte legi, de legea pensiilor depinde o pătură destul de însemnată a societăţii româneşti. Şi nu vorbim aici doar de persoanele în vârstă, ci şi de alte categorii sociale care beneficiază de pensii speciale, precum minorii (pensia alimentară), membrii supravieţuitori (pensia de urmaş), sau persoanele care suferă de anumite dizabilităţi sau boli (pensia de handicap sau boală).

Noutăţi legea pensiilor – care sunt principalele modificări care au avut loc în anul 2016?

Legea pensiilor a suferit numeroase modificări în acest an. Majoritatea au avut loc la Legea nr. 263/2010. Au mai existat desigur şi alte modificări, însă acestea au fost cele mai „drastice”, dacă putem să le spunem aşa. Cele mai importate modificări au avut loc la articolele 6, 60 şi 65 din Legea 142.

Astfel, prin modificările la articolul 6 se permite avocaţilor, notarilor şi clericilor posibilitatea de a se putea asigura la fondul de pensii „clasice” al statului, dacă cer în mod expres asta. Modificările la articolul 60 permit un nou calcul pentru fracţiunile de an în cazul reducerii pentru vârsta de pensionare. În fine, modificările la articolul 65 prevăd modificarea modului de calcul pentru pensiile anticipate parţial.

Cum putem fi la curent cu modificările ce au loc în cazul legii pensiilor?

Pentru a fi la curent cu modificările din cadrul legii pensiilor, persoanele interesate pot urmări aceste schimbări în cadrul Monitorului Oficial, care are şi un site oficial pe internet, ce poate fi găsit cu uşurinţă tastând cuvintele „monitorul oficial” în orice motor de căutare. Cei nefamiliarizaţi cu anumite legi vor putea de asemenea să viziteze site-ul oficial al CNPP (Casa Naţională de Pensii Publice).

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close