Informatii utile

Ce trebuie să știi despre noile reglementări privind pensionarea anticipată bărbați

Pensionarea anticipată bărbați se poate realize conform cadrului legal în vigoare, reprezentat de legea 142/2016, care vine să modifice și să completeze Legea 263/2010.

Această nouă lege  este favorabilă mai ales celor care se înscriu pentru pensie anticipată parțială, întrucât penalizarea va fi de maxim 30%, spre deosebire de 45% cât era până acum. Cuantumul pensiei pentru limită de vârstă va fi diminuat în funcție de stagiul de cotizare realizat și de numărul de luni cu care este redusă vârsta standard de pensionare.

Astfel, pentru o perioadă de cotizare de până la 12 luni peste stagiul de cotizare complet, procentul de diminuare va fi de 0,50% pentru fiecare lună de anticipare. În continuare, procentul se va modifica astfel:

  • între 1 si 2 ani – 0,45%;
  • peste 2 ani – 0,40%;
  • peste 3 ani – 0,35%;
  • peste 4 ani, – 0,30%;
  • peste 5 ani – 0,25%;
  • peste 6 ani – 0,20%;
  • între 7 şi 8 ani – 0,15%.

În consecință, dacă un bărbat are 38,5 ani de cotizare, în condițiile în care 35 de ani reprezintă stagiul obligatoriu la bărbați, acesta va avea o panalizare de 0,35% pe lună,până face numărul de ani rămași pentru a putea primi pensie pentru  limită de vârstă.

Alte detalii importante

De asemenea, noile reglementări legale prevăd ca acele persoane care au și fracțiuni de an de stagiu de cotizare în grupa I sau în condiții speciale de lucru (și pentru care nu se acorda reducerea vârstei de pensionare) să beneficieze de dreptul ca aceste fracțiuni să le fie cumulate cu anii de stagiu de cotizare în condiţii deosebite de muncă, în vederea reducerii legale a vârstei de pensionare.

Pensionarea anticipată bărbați presupune și faptul că vârstele de pensionare reduse nu pot fi mai mici de 52 de ani, iar reducerile vârstelor standard de pensionare pot fi cumulate însă fără ca totalul să fie mai mare de 13 ani.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close