Pensiile militare

Modificările aduse de legea pensiilor militare actualizată din anul 2016

Legea pensiilor militare actualizată a fost promulgată la începutul acestui an, această măsură fiind o reversie la legislația anterioară lunii ianuarie 2011, când precedenta lege în domeniu fusese abrogată. Începând cu 2015, s-au schimbat reglementările pentru stabilirea sumelor aferente și a lămuri anumite neclarităţi care au fost neglijate în ceea ce privește baza de calcul.

Noutățile în cadrul lesiglativ de calculare a pensiilor militare

Acest act normativ stipulează că, de la începutul lui 2016, toți militarii, poliţiştii ori funcţionarii publici care au statut special și activează în sistemul de penitenciare pot primi pensii de serviciu sau pensii de invaliditate. Pe lângă aceste drepturi, soţul supravieţuitor și copiii pot cere pensii de urmaş. Prin urmare, am revenit la legislația de dinaintea punerii în aplicare a regulilor din 2011 care privesc sistemul de pensii de stat. Revenind la aceste măsuri juste, legea pensiilor militare actualizată a abrogat limitările vechilor reglementări în acest domeniu.

În baza noilor metode, trebuie subliniată scăderea vechiului cuantum procentual cu care se calculează nivelul pensiilor de serviciu. Conform prevederilor iniţiale prevăzute de legea anterioară, cuantumul acestui tip de pensii era stabilit la 80% raportat la baza de calculare. Prin intermediul acestor modificări aduse în legislația în vigoare, cuantumul pensiilor de serviciu s-a stabilit la numai 65% raportat la baza de calculare. Depinzând de vechimea în câmpul munci, acestui cuantum i se pot adăuga sau scădea un anumit număr de puncte procentuale.

În trecut, baza de calculare iniţială era reprezentată de media veniturilor brute obținute pe o perioadă de 6 luni consecutive, pe parcursul ultimilor 5 ani de muncă. Alternativ, baza de calculare stabilită prin noile legi în vigoare se face ca media soldei sau salarului lunare brut realizat pe funcţia deținută în 6 luni consecutive, pe parcursul ultimilor 5 ani în câmpul muncii ca și poliţiști, militari sau funcţionari publici care au un statut special în instituția respectivă

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close