Calculul varstei de pensionare

Limita de varsta pentru pensionare – modificări în legea de pensii şi documente necesare pentru acordarea pensiei

Limita de varsta pentru pensionare a fost modificată prin legea 263 din 2010 actualizată în 2012. Capitolul IV. al legii, respectiv articolele 51-120 cuprind reglementările privind condiţiile pensionării. Conform acestor prevederi, pensia pentru limita de vârstă este acordată persoanelor asigurate care au împlinit vârsta standard de pensionare şi au stagiul minim de cotizare. Acest stagiu minim este de 15 ani atât în cazul femeilor, cât şi pentru bărbaţi, şi creşterea până la acest nivel se va realiza treptat până în anul 2030. Stagiul complet de cotizare este de 35 ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, urmând ca şi stagiul complet să crească eşalonat în următorii ani.

Dacă un asigurat atinge limita de varsta pentru pensionare, acesta va trebui să depună un dosar la Casa de Pensie Judeţeană la care aparţine. Conform articolului 103 din legea de pensii, acest dosar va conţine o cerere pentru acordarea pensiei, însoţită de documentele care dovedesc că asiguratul a îndeplinit condiţiile de pensionare prevăzute de lege. Documentaţia depusă va conţine, printre alte documente, şi carnetul de muncă atât în original, cât şi în copie, deoarece carnetul de muncă este actul care dovedeşte vechimea în câmpul muncii în perioada premergătoare anului 2010. Vechimea dobândită în perioada după 2010 va fi dovedită cu o adeverinţă emisă de către angajatorul asiguratului. Această adeverinţă va cuprinde date referitoare la felul şi durata activităţii desfăşurate de către asigurat în perioada angajării, funcţia, salariul de încadrare şi sporurile plătite angajatului, precum şi vechimea acestuia.

Asiguraţii care au studii superioare, vor depune la dosar şi adeverinţele care certifică aceste studii, iar persoanele care au efectuat stagiul militar, vor depune şi livretul militar, deoarece atât perioada de studii, cât şi serviciul militar se vor lua în considerare la calculul stagiului de cotizare, respectiv a drepturilor cuvenite sub formă de pensie.

Dacă aveţi nevoie de informaţii suplimentare privind limita de varsta pentru pensionare, puteţi apela la Casa Judeţeană de Pensii la care aparţineţi.

Etichete

Pe aceeași temă

10 comentarii

  1. Buna ziua! As avea o intrebare.Sotul meu din anul 2008 era in pensie de invaliditate.Din luna iunie 2014 are dreptul la pensia de limita de varsta.Am depus actele necesare,cererea la casa jud.de pensii mures,filiala Sighisoara,la sfarsitul lunii iunie 2014 ptr.recalculare .Au trecut 4 luni si inca nu am primit nici un raspuns.Cit mai trebuie sa asteptam pina la primirea deciziei?De ce dureaza asa de mult?Astept raspunsul.Va multumesc!

    1. Potrivit articolului 82 din Legea 263 din 2010, pensia de invaliditate se transforma din oficiu in pensie la limita de varsta.Nu se justifica intarzierea la plata a pensiei. Va recomand sa mergeti sa intrebati direct la Casa de Asigurari Sociale din judetul de care apartineti.

  2. Buna ziua ,
    Sotul meu este pensionar din data de 15.09.1998, ca persoana cu handicap, in baza
    Legii nr .3/1977si cu o vechime de 20 de ani. Daca s-a nascut in 03.01.1954 cand ar trebui sa iasa in mod normal la pensie ?
    Multumesc mult!

    1. Sotul dumneavoastra trebuie sa astepte sa implineasca varsta de 65 de ani, cand se implineste data pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta.
      Pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta acordandu-se din oficiu cuantumul cel mai avantajos.

  3. Buna ziua,
    Am depus dosarul de pensionare la casa de pensii a MAI la 01.06.2015.Va rog sa-mi spuneti pe cand voi primi decizia de pensionare.
    Va multumesc!

  4. Am depus cererea de trecere de la pensia anticipata partiala la pensia de limita de vrasta cu numarul 19415 din 11 mai 2016 si desi au trecut 5 luni, inca nu am primit nici un raspuns.

  5. Am și eu o întrebare …sunt pensionară din 2009 și am 20 de ani lucrați în grupa a II-a .Din câte știu , celor pensionați înainte de 2011 și au lucrat în condiții deosebite ( grupa aII-a) li se vor recalcula pensia . Eu tot aștept , dar …nimic !
    Îmi spune-ți vă rog , când voi beneficia și eu de acest recalcul ? Vă mulțumesc anticipat .

  6. mama in 2013 cand a iesit pe caz de invaliditate cu jumatate de norma avea pe catea de munca 24 ani si 8luni din care 14 ani lucrati in gr a2 a ,cand ar trebui sa iasa de drept la pensie.

  7. buna ziua,am o intrebare,se mai acorda bani in plus la praguri de cotizare spre exemplu la implinirea a 40 de ani si o zi de contributii?pensia actuala fiind 1259lei.

  8. mai am o mica intrebare in legatura cu pensia de urmas,daca ambele pensii ale sotilor sant sub 1000lei,cel supravietuitor mai are dreptul la jum.din pensia celui decedat daca impreuna sant sub salariul minim sau trebuie sa renunte la una din ele!?mentionez ca una e de 600 si cealalta 700 lei.au fost casatoriti peste 30 de ani.

Back to top button
Close
Close