Informatii utile

Informaţii utile pentru pensionari – Cei trei piloni ai sistemului de pensie

În România există milioane de pensionari, iar în viitorul apropiat numărul acestora va creşte simţitor. Acest lucru se datorează scăderii natalităţii şi exodului de forţă de muncă tânără spre alte ţări ale Uniunii Europene sau în lume. Pentru a contracara acest fenomen, au fost luate anumite măsuri guvernamentale.

Câţi piloni are sistemul de pensii din România?

 Pentru a face viaţa mai uşoară pentru pensionari, în România a fost introdus un sistem de pensii împărţit în trei sisteme mai mici. Acestea mai sunt cunoscute şi sub denumirea de piloni. Primul pilon, denumit Pilonul I, este reprezentat de pensia primită de la Stat. Aceasta se oferă tuturor acelora care au atins vârsta de pensionare şi au lucrat pe piaţa muncii. Totuşi, aceasta s-a dovedit a fi insuficientă pentru multe persoane, de aceea au fost de curând introduse alte două opţiuni (piloni) de pensionare pentru cei care vor să strângă mai mulţi bani pentru ziua când vor ieşi la pensie.

Primul dintre acestea, Pilonul II, este reprezentat de sistemul de pensii private obligatorii. Acest sistem este obligatoriu pentru persoanele cu vârsta între 18 şi 35 de ani. Al doilea este Pilonul III, reprezentat de sistemul de pensii private facultative. Aderarea la acest sistem nu este obligatorie, însă este recomandată, şi în unele cazuri chiar necesară dacă o persoană vrea să aibă parte de o pensie mare. Contribuţiile la Pilonul II sunt obligatorii, în timp ce în cazul Pilonului III acestea sunt flexibile, însă nu pot fi mai mici de 45 de lei pe lună.

 Cum poate un pensionar să afle mai multe despre sistemul de pensii din România?

Cei care doresc să afle mai multe despre cum funcţionează sistemul de pensii din România pot vizita site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).  Cei care doresc să fie la curent cu legea pensiilor pot să viziteze site-ul Monitorului Oficial.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close