Informatii utile

Ce informații poate primi cetățeanul de la Casa națională de pensii

Casa națională de pensii funcționează prin unități teritoriale existente în toate județele, care sunt obligate să vină în sprijinul beneficiarilor cu informații corecte și cât mai complete.

Serviciul de informare

În general, toate aceste instituțiile teritoriale au un serviciu de informare precum și un website unde oricine are posibilitatea de a consulta cadrul legislativ  și informațiile puse la dispoziție, precum și să adreseze întrebări punctuale cu privire la diverse aspecte: tipuri de pensii (pentru limită de vârstă, anticipată (parțial), de invaliditate, de urmaș), informații despre contribuții, ajutor de deces, indemnizații acordate în baza unor legi special, pensii internaționale, stagii de cotizare, calcularea/ recalcularea pensiei, plata pensiei, bilete de tratament și alte aspect practice.

Diverse funcționalități

Pe lângă rubricile cu informații și întrebări frecvente, cetățenii au și opțiunea de a întreba un consultant, funcționalitate foarte utilă și care răspunde cât de poate de prompt întrebărilor. Pentru fosirea acestui serviciu online, utilizatorul are nevoie de un cont valid de email, prin care se confirm trimiterea întrebării (în cazul în care utilizatorul nu acceseaza linkul de confirmare, nu va primi răspuns la întrebare) și se primește răspunsul, în momentul când acesta este pregătit.

O altă funcționalitate utilă, prezentă pe majoritatea site-urilor caselor teritoriale de pensii este ”Adaugă o petiție/ sesizare”.  Există un formular de petiție ccare rebuie accesat si completat cu datele de identificare (nume, prenume, CNP, adresa de email, act de identitate, adresa) și detaliile petiției, care include câmpuri de completat cum ar fi nr. dosar pensie, nr. contract asigurare, nr. declaraţie asigurare și desigur textul petiției / sesizării plus opțiunea de a atașa fișiere.

Casa națională de pensii pune la dispoziția cetățenilor și un număr Telverde (0800 826 727) precum și adrese utile ale instituțiilor CNPP, instituțiilor guvernamentale (Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, ANOFM, Direcţia Protecţia Persoanelor cu Handicap etc.) și ale unor instituții externe.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close