Informatii utile

Indemnizatii prevazute de lege cu caracter special privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice

Casa Nationala de Pensii Publice acorda si o serie de indemnizatii cu caracter reparatoriu, stabilite prin legi speciale. Una din aceasta este Decretul-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat.

Cei care beneficiaza de aceste drepturi sunt:

  1. Persoana cetatean roman care dupa 6 martie 1945 a fost persecutata din motive politice dupa cum urmeaza:
  • a fost privat de libertate in urma unei decizii judecatoresti definitive sau pe baza unor masuri administrative sau pentru cercetari de catre organele de represiune;
  • a fost internata in spitale de psihiatrie ;
  • a avut stabilit domiciliu obligatoriu;
  • a fost stramutata intr-o alta localitate;
  • a fost deportata in strainatate dupa 23 august 1944;
  • a fost constituita in prizonier de catre partea sovietica dupa data de 23 august 1944.
  1. Sotul (sotia) celui decedat, care face parte din categoria persoanelor disparute sau exterminate in timpul detentiei, care au fost internati abuziv in spitale de psihiatrie, cei deportati, prizonierii care carora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, si daca ulterior nu s-a recasatorit.
  2. Soțul/soția celui decedat dupa iesirea din inchisoare, din spitalul de psihiatrie, dupa intoarcerea din stramutare, din deportare, din prizonierat sau dupa incetarea masurii de stabilire a domiciliului obligatoriu, daca ulterior nu s-a recasatorit;
  3. Sotul (sotia) celui decedat in conditiile de mai sus si care, din motive de supravietuire, a fost nevoit (nevoita) sa divorteze de cel inchis, internat abuziv in spitale de psihiatrie.

Situatile prevazute trebuiesc dovedite cu acte doveditoare eliberate de catre organele competente sau orice alt mijloc prevazut de lege.

Fiecare an de detentie este considerat ca vechime in munca de un an si sase luni.

Beneficiaza de vechime si persoanele carea au fost sramutate, si cu domiciliu obligatoriu si nu au putut sa se incadreze in munca in functii pentru care aveau pregatirea profesionala.

Deasemeni persoanele care au gradul I si II de invaliditate care au survenit in urma persecutiilor enumerate si  dovedesc acest lucru, beneficiaza de vechime in munca pe perioada in care s-au aflat in atare situatie.

Calitatea de beneficiar este hotarata de comisiile ce functioneaza in cadrul Agentiilor Teritoriale pentru Plati si Inspectie Sociala.

Stabilirea si plata indemnizatiei lunare se fac prin decizie emisa de catre casele teritoriale de pensii din raza de domiciliu a solicitantului

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close