Intrebari Frecvente

  1. Ce reprezinta pensia privata?

Pensia privata reprezinta suma platita periodic participantului sau beneficiarului, fiind suplimentara si distincta de cea furnizata de sistemul public.

  1. Ce valoare va avea pensia privata?

Pensia privata efectiva va depinde de banii stransi in conturi individuale din sistemul de pensii private, deci de contributiile efectuate in timpul vietii active dar si de randamentul obtinut din investitiile facute de catre societatea de administrare a fondurilor de pensii private.

  1. De ce este necesara pensia privata?

Pensia de Stat nu va fi suficienta la varsta pensionarii. Experienta statelor dezvoltate arata ca administrarea privata a pensiilor a avut rezultate mai bune decat cea facuta exclusiv de catre Stat.

  1. Cum pot adera la un fond de pensii private?

Trebuie semnat un act individual de aderare. Actul trebuie completat de catre participant, reprezentantul societatii de administrare a fondului de pensii private si de catre agentul de marketing. Contine o serie si un numar unic alocat de catre  CSSPP, sigla si date de contact ale administratorului.

  1. Daca ma inscriu la un font de pensie privata mai beneficiez de pensie publica de la Stat?

Persoanele care platesc contributii de asigurari sociale (CAS) pot beneficia atat de pensie de la Stat cat si de pensie administrata privat, in functie de valoarea CAS-ului platit in decursul anilor, pana la varsta de pensionare.

  1. Cine va furniza pensia privata?

Dreptul la pensia privata se deschide de la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta in sistemul public. Pensia administrata privat va fi acordata de catre un furnizor de pensii private ales de beneficiar. Nici un furnizor de pensii nu va putea refuza o cerere de pensie privata daca persoana indeplineste toate conditiile legale pentru acordarea acesteia.

  1. De unde pot afla informatii despre administratori si fonduri de pensii private?

Informatiile primare asupra sistemului de pensii private pot fi accesate pe site-ul http://www.csspp.ro, cele mai utile date regasindu-se in sectiunile Despre Pensii Private, Educatie Financiara, Legislatie si Registru.De asemenea aveti la dispozitie http://www.asfromania.ro care a pus la dispozitie si un tel verde dedicat: 0800 825 627.

Este ilegal ca angajatorul sa impuna alegerea unui anumit fond de pensii.

  1. Cati bani trebuie sa scot din buzunar pentru pensia privata?

Participarea la pensiile private obligatorii (Pilonul II) nu il costa nimic in plus pe salariat, fata de obligatiile acestuia (CAS) catre bugetul de asigurari sociale de Stat . O parte din pensia publica va trece in administrarea privata a unor profesionisti.

Pensia privata facultativa (Pilonul III) este un sistem bazat pe aderare facultativa.

  1. Cate tipuri de pensie exista in Romania ?

Pilonul I – sistemul public de pensii( pensia de stat);

Pilonul II – sistemul pensiilor private obligatorii, sistem bazat pe aderare obligatorie pentru persoanele cu varsta pana la 35 ani si optional pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 de ani si 45 de ani, contributii definite si conturi individuale;

Pilonul III – sistemul de pensii facultative, administrate de societati pe actiuni, sistem bazat pe aderare facultativa si conturi individuale;

Pilonul IV – sistemul de pensii facultative ocupationale.

10. Ce este pensia facultativa?

Suma de bani primita de catre un participant, care a contribuit la un fond de pensii facultative, sau de catre beneficiarul acestuia. Pensia facultativa este suplimentara si distincta de pensia din sistemul public de pensii. Reprezinta o solutie eficienta de economisire suplimentara pentru o pensie mai buna obtinuta in viitor.

11. De ce ar trebui sa contribui la un fond de pensii facultative?

Un bun motiv ar  fi, pentru a  suplimenta veniturile la varsta incheierii activitatii, prin cumularea pensiei publice cu pensia privata, inclusiv pensia facultativa.

12. Care este perioada prevazuta de lege pentru a -mi alege un fond de pensii administrat privat?

Aveti la dispozitie o perioada de 4 luni de la data primei plati a contributiei de asigurari sociale (CAS).

13.Ce se intampla daca nu am ales un fond de pensii administrat privat in termenul stabilit de lege de 4 luni?

Veti fi repartizat aleatoriu la un fond de pensii de catre institutia de evidenta. Aceasta va notifica faptul ca, in termen de 30 de zile calendaristice, urmeaza sa fiti repartizat, aleatoriu, la un fond de pensii administrat privat.

14. Pot sa particip la mai multe fonduri de pensii administrate privat?

O persoana nu poate fi participant, in acelasi timp, la mai multe fonduri de pensii administrate privat Pilonul II.

In sistemul Pilonului III puteti contribui la mai multe fonduri de pensii facultative.  Alegerea unui fond de pensii facultative Pilon III nu este conditionata de participarea la un fond de pensii administrat privat Pilon II.

15. Prin ce difera pensiile facultative de pensiile obligatorii?

  • In sistemul pensiilor facultative, poti opta la mai multe fonduri de pensie;
  • Participarea este optionala;
  • Varsta maxima la care se poate adera este de 52 de ani;
  • Valoarea contributiei maxime este de 15% din salariul lunar brut, iar valoarea contributiei minime este de 60 de lei pe luna;
  • Suma maxima care se poate deduce este de 400 de euro/an  atat pentru angajat cat si pentru angajator.

16.Care este partea din contributia de asigurari sociale (CAS) care se transfera la un fond de pensii administrat privat?

Cota din constributia de asigurari sociale (CAS) care se transfera in cazul Pilonului II este de 3.75 % din valoarea CAS.

17. Ce taxa i se percepe participantului pentru aderare ?

           Nu se percepe taxa.

18.Ce informatii trebuie sa ofere agentul de marketing?

  • Schema si principiile investitionale ale pensiei private;
  • Ce riscuri implica schema de pensii private;
  • Dreptul de proprietate ale participantilor asupra fondurilor personale de pensie privata;
  • Care sunt conditiile de plata a pensiei private;
  • Ce comisioane aferente fondului de pensii sunt;
  • Conditiile de transfer la un fond de pensii private;
  • Procedura de informare a participantului. 

19.Care sunt resursele financiare ale unui fond de pensii administrat privat ?

Principalele resurse financiare sunt :

  • Contributiile nete care sunt convertite in unitati de fond;
  • Drepturile cuvenite beneficiarilor si care nu sunt revendicate in termenul general de prescriptie;
  • Dobanzile si penalitatile de intarziere aferente contributiilor nelivrate in termen;
  • Sumele provenite din investirea veniturilor fondului, si anume: contributiile nete si drepturile cuvenite si neridicate de beneficiari.

20.Ce este activul personal?

Activul personal reprezinta suma acumulata in contul individual al participantului , egala cu numarul de uitati de fond detinute de acesta la acel fond, inmultite cu valoarea la zi a unei unitati de fond.

Tu esti proprietarul activului personal din contul tau.

Activul net total al fondului de pensii facultative la o anumita data reprezinta valoarea care se obtine prin deducerea valorii obligatiilor fondului din valoarea activelor acestuia la acea data.

21.Ce este valoarea unitatii de fond?

Reprezinta raportul dintre valoarea activului net al fondului de pensii la o anumita data si numarul total de unitati ale fondului la aceeasi data.

22.Care sunt avantajele unui fond de pensii facultative?

  • Poti in orice moment sa suspenzi plata contributiei sau sa modifici nivelul acesteia, cu conditia respectarii nivelului minim prevazut in actul individual de aderare si de nivelul maxim de 15% din veniturile salariale brute lunare;
  • pentru contributiile la fondul de pensii facultativ, daca sunt in suma mai mica decat echivalentul a 400 euro/an, nu platesti impozit;
  • suma cu care contribui se deduce din impozitul pe venit in conditiile a 400 euro/an/angajat/angajator.
  • protectie financiara: la 60 de ani, ori in caz de invaliditate permanenta, suma acumulata va fi pusa la dispozitia participantului sub forma de pensie;
  • In caz de deces inainte de pensionare, banii se mostenesc;
  • Conform legislatiei, fondul nu poate da faliment;
  • Tranzactiile din contul individual sunt total transparente: le poti vedea online in mod securizat. Pentru aceasta, trebuie sa iti accesezi oricand contul individual online.

23.Pot sa ma transfer la un alt fond de pensii? Cum?

Poti sa te transferi la un  alt fond de pensii cu conditia sa instiintezi printr-o notificare in scris administratorul fondului de la care te transferi si sa-i trimiti o copie a actului de aderare la noul fond. Astfel calitatea de participant la vechiul fond de pensii inceteaza la data care se realizeaza transferul, si tot la aceeasi data incepe si calitatea de participant la noul fond de pensii.

24.Ce suma de bani se va transfera la noul administrator?

Se va transfera activul personal net existent in acel moment in contul participantului care se va diminua in conditia in care exista penalitate de transfer.

25.Ce penalitate de transfer platesc?

In conditia in care transferul la un nou fond de pensii se realizeaza mai devreme de 2 ani de la data aderarii la fondul anterior, administratorul acestui fond poate percepe penalitati de transfer. Valoarea penalitatii este mentionata in prospectul schemei de pensii administrata privat. Iar limita maxima a penalitatii este stabilita de catre CSSPP.

26. Ce se intampla in momentul in care nu mai platesc contributiile?

Vei ramane in continuare participant cu drepturi depline la acel fond de pensii administrat privat, banii fiind investiti in continuare.

27.Ce se intampla daca imi schimb locul de munca, domiciliu sau resedinta in alta tara?

Toti participantii si beneficiarii la un fond de pensii facultative au aceleasi drepturi si obligatii si li se aplica un tratament nediscriminatoriu.

In cazul schimbarii locului de munca, a domiciliului sau resedintei intr-o alta tara, stat membru al Uniunii Europene ori apartinand Spatiului Economic European:

  • Poti plati in continuare la un fond de pensii din Romania;
  • Poti contribui la un alt fond de pensii aflat pe teritoriul tarii respective, daca aceasta nu contravine legislatiei acestei tari.

Dreptul la pensia privata obtinuta in Romania se plateste acestuia sau beneficiarului sau, dupa caz, in acel stat, in cuantumul ramas dupa scaderea tuturor taxelor si a cheltuielilor aferente platii.

28.Ce se intampla in caz de invaliditate ?

Potrivit legii nr.19/2000, un participant care se pensioneaza pe caz de boala pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii poate obtine:

  • In cazul in care activul sau personal net, nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite de catre CSSPP, se poate acorda o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de 5 ani;
  • Iar daca activul sau personal net este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite de CSSPP, se ofera o pensie privata.

29. Ce se intampla in cazul decesului unui participant la fondul de pensii private?

Daca decesul participantului intervine inainte de deschiderea dreptului la pensie privata, beneficiarilor (mostenitorilor participantului) li se deschide cate un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, in care se transfera activele cuvenite fiecaruia.

Drepturile beneficiarilor sunt aceleasi cu cele ale participantilor pe care ii mostenesc. Beneficiarul are dreptul, dupa caz, la cumularea conturilor la un singur fond de pensii administrat privat, daca are calitatea de participant la un alt fond de pensii, sau la plata unica, daca nu are calitatea de participant.

30. Care sunt principalii indicatori utilizati in sistemul public de pensii pentru anul 2021?

  • Cota de contributii de asigurari sociale de stat este de 25%;
  • Cota de contributie aferenta fondurilor Pilon II este 3,75%, inclusa in cota de mai sus;
  • Valoarea punctului de pensie este 1442 lei;
  • Indicele de corectie este de 1.41;
  • Indemnizatia sociala pentru pensionari este 800 lei;
  • Indemnizatia pentru insotitor este de 1.154 lei;
  • Veniturile lunare din pensii de pana in 2.000 lei sunt neimpozabile.
  • Venitul minim lunar asigurat(salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata) este 2.300 lei;
  • Venitul minim lunar brut pentru personalul incadrat pe functii pentru care se cer studii superioare, cu vechime de cel putin 1 an, este de 2.350 lei;
  • Venitul minim  brut lunar in domeniul constructiilor este pana in 31 decembrie 2028, de 3.000 lei.
  • Ajutorul de deces in cazul decesului asiguratului sau pensionarului este de 5.380 lei;
  • Ajutorul de deces in cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului este de 2.690 lei.

31. Care sunt varstele standard de pensionare pentru femei si barbati?

Potrivit prevederilor art. 53 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, varsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei si de 65 de ani pentru barbati. Atingerea acestor varste se va realiza printr-o crestere graduala, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la lege, pana in ianuarie 2030.

Atat pentru femei cat si pentru barbati, stagiu minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

32.Cum pot sa-mi calculez data la care voi iesi la pensie?

Pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice este disponibil un serviciu ce permite utilizatorilor aflarea varstei de pensionare. Mai exact, aplicatia, denumita “Cand ma pot pensiona”, este disponibila pe prima pagina a site-ului CNPP: https://www.cnpp.ro/varsta%20pensionare

33. Care sunt conditiile de acordare a pensiei ?

  • Trebuie depusa cererea de pensie insotita de documentele prevazute de lege, la institutiile de asigurari sociale de domiciliu.
  • Pentru cei cu domiciliul in alt stat, documentele vor fi transmise la institutia competenta din acel stat in vederea stabilirii drepturilor de pensie;
  • Comunicarea intre institutii se face prin intermediul formularelor de legatura;
  • La stabilirea drepturilor de pensie a celor aflati in alt stat, se au in vedere perioadele de asigurare realizate in ambele state iar drepturile se acorda proportional cu perioada realizata in fiecare stat.

34.Ce tari vizeaza regulamentele europene in cazul pensiei?

Sunt vizati toti cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European. Si anume: Austria, Belgia; Bulgaria; Cehia; Cipru; Danemarca; Estonia; Finlanda; Franta ; Germania; Grecia; Irlanda; Italia; Letonia; Lituania; Luxemburg; Malta; Olanda; Polonia; Portugalia; Romania; Slovacia; Slovenia; Spania; Suedia; Ungaria; Islanda; Norvegia; Liechstenstein; Elvetia.

35.Care sunt statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale pe modelul regulamentelor comunitare?

Romania are incheiate acorduri bilaterale cu: Macedonia, Turcia, Republica Moldova, Canada, Coreea, Quebec, Israel, Serbia si Albania.

36.Pana la ce varsta pot beneficia copiii de pensie de urmas?

Copii vor beneficia de pensie de urmas pana la varsta de 16 ani, iar in cazul in care isi continua studiile sub forma de invatamant organizata pana la varsta de 26 de ani.

Pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una din situatiile prevazute mai sus.

37.Cine are dreptul la pensie de invaliditate?

  • Persoanele asigurate la momentul solicitarii care nu au implinit varsta standard de pensionare prevazuta de lege, care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca si care au realizat stagiu de cotizare, in conditiile legii;

38.Cand se realizeaza trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta?

  • La implinirea varstei standard de pensionare potrivit legii;
  • Daca pensia pentru limita de varsta este mai mica decat pensia de invaliditate poate primi in continuare  pensia de invaliditate;
  • In situatia in care se trece de la pensia de invaliditate gradul I la pensia pentru limita de varsta, indemnizatia de insotitor se pastreaza indiferent de pensia pentru care se opteaza.

Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta se realizeaza din oficiu.

Legea nu prevede dreptul de optiune de la pensia de invaliditate la pensia anticipata sau anticipata partial.

39.Care sunt principalii indicatori utilizaţi ȋn sistemul public de pensii pentru anul 2022?

  • Cota de contribuţii de asigurǎri sociale de stat este de 25%;
  • Cota de contribuţie aferentǎ fondurilor Pilon II este 3,75%, inclusǎ ȋn cota de mai sus;
  • Valoarea punctului de pensie este 1586 lei;
  • Indicele de corectie este de 1.41;
  • Indemnizatia socialǎ pentru pensionari este 1000 lei;
  • Veniturile lunare din pensii de pânǎ ȋn 2.000 lei sunt neimpozabile.
  • Pentru veniturile din pensii ce depǎşesc 4000 lei, pensionarii vor plǎti contribuţii la asigurǎrile de sǎnǎtate ȋn cota de 10%;
  • Venitul minim lunar asigurat(salariul de baza minim brut pe tara garantat ȋn platǎ) este 2.550 lei;
  • Venitul minim  brut lunar ȋn domeniul construcţiilor pânǎ ȋn 31 decembrie 2028, este de 3.000 lei.
  • Ajutorul de deces ȋn cazul decesului asiguratului sau pensionarului este de 6.095 lei;
  • Ajutorul de deces ȋn cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului este de 2.550 lei.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close
Close