Informatii utile

Este Munca Dupa Pensionare Posibila In Conditii De Legalitate In Romania?

Uneori, munca dupa pensionare s-ar putea dovedi a fi o reala necesitate, atat in cazul persoanelor care au iesit la pensie anticipat cat si in al acelora care au implinit varsta legala iar contractul de munca a fost automat incheiat.

Cu toate acestea, conform legilor in vigoare de pe teritoriul Romaniei, posibilitatea de angajare scade drastic in cazul indivizilor de peste 65 de ani. Ba mai mult, chiar si celor care au iesit la pensie in mod anticipat le este dificil sa mai primeasca un salariu, din moment ce figureaza ca pensionari in documentele statului. Cu toate acestea, desi este nevoie de demersuri indelungate pentru obtinerea acestuia, acest lucru nu este imposibil.

 Se mai poate lucra dupa pensionare?

Conform specialistilor in domeniu, raspunsul la aceasta intrebare depinde de situatia fiecarui individ. Fie ca o persoana a decis sa intrerupa contractul de munca din cauza sanatatii precare sau a implinit cei 65 de ani, munca dupa pensionarenu este posibila decat in situatii exceptionale, ca de exemplu:

  • in cazul unei pensii anticipate, persoana in cauza o poate suspenda in detrimentul obtinerii unui nou loc de munca.
  • Invalizii de gradul al III-lea, precum nevazatorii, au dreptul la nu mai mult de 4 ore pe zi pe baza carora vor semna un contract si vor primi salariu legal

 

Cu toate acestea, daca, pana in anul 2016, in Romania era imposibila primirea concomitenta a unui salariu si a unei pensii cu exceptia situatiilor prezentate, acest lucru a fost modificat. Conform Codului Muncii aflat in vigoare, un pensionar poate beneficia de contractul individual de munca cu program normal de 40 de ore pe saptamana pe o perioada nelimitata. Tot ce trebuie sa faca este sa anunte autoritatile locale cu privire la decizia sa, mai exact casa teritoriala de pensii si casa de pensii sectoriale.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close