Pensia Privata

De ce e bine sa ai o pensie privata pe langa pensia de stat

Pentru a imbunatati calitatea vietii pensionarilor, dar si a celorlalte categorii de cetateni , in Romania in perioada 2007-2008 s-a implementat reforma sistemului de pensii. Ea consta in adaugarea a inca 2 componente,  PILONUL II si PILONUL III, pe langa sistemul public de asigurari sociale, PILONUL I.  Acest model a fost sactionat pozitiv de catre Banca Mondiala.. Un sistem de pensii bine gandit va conduce pe termen lung la imbunatarirea vietii locuitorilor si la eliminarea presiunilor exercitate asupra sistemului de asigurari de stat. O alta consecinta importanta va fi cresterea economica posibila datorita investirii acestor sume.

PILONUL II

Astfel  este numit sistemul de pensii administrate privat. Ele sunt obligatorii pentru persoanele pana in  35 ani si optionale pentru persoanele cu varsta intre 35 si 45 de ani.

Scopul sau este asigurarea unei pensii private, care vine in plus fata de pensia acordata de stat. La baza sa stau colectarea si investirea de catre companii private a unei parti din contributia fiecaruia dintre noi la asigurarile sociale.

In acest  nou sistem fondurile de pensii se formeaza in urma contributiile individuale ale participantilor. Fata de sistemul precedent al pensiilor de stat, in care  angajatii actuali acopera pensia celor deja aflati in plata si nu exista conturi individuale, avantajele sunt multiple.  Legea 411/2014 este temeiul in baza caruia functionaza si tot acolo se specifica ca din procentul de 10,5% din salariul brut destinat asigurarilor sociale  o cota de 3% se transfera in fondurile private. Cota urmeaza sa cresca la 6% pana in 2016.

PILONUL III

Este denumirea data sistemului  de pensii faculative. La fel ca PILONUL II, este un  sistem bazat pe conturi individuale dar spre deosebire de el aderarea nu este obligatorie.

Astfel, pe langa PILONUL I si II, poti opta si pentru o pensie facultativa. Conform legii 204/2006, oricine poate participa indiferent de varsta. Trebuie insa sa obtina venituri  din care sa poate contribui cu pana la 15% din veniturile brute lunare.  Pentru a putea beneficia de o pensie facultativa fiecare participant trebuie sa aiba cel putin 90 de contributii lunare.

Contributiile la fondurile de pensii private sunt nominale. Asta inseamna ca vei stii in orice moment care este situatia banilor tai.  Imediat dupa ce contributia intra in contul participantului la  fondul de pensii, banii automat devin proprietatea lui. Banii sunt investiti pe termen lung  de o companie specializata, verificata si cu autorizatie speciala emisa de CSSPP( Comisie de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private).

Avantajele sunt evidente:

*O contributie mare, o pensie mare.

*Protectie financiara. Nu vor mai fi situatii in care contributiile de o viata raman la stat fara nici o sansa de recuperare..

*Nu in ultimul rand siguranta. Legislatia ofera multe elemente de siguranta cum ar fi: garantia minima de rentabilitate, separarea activelor intre administrator si fondul de pensii, constituirea unui fond de garantare sub controlul CSSPP si altele.

.Desigur exista si riscuri, dupa cum s-a putut constata din scandalul Enron si alte asemenea episoade. Managementul slab, sau indivizi corupti, pot lua decizii proste in gestionarea fondurilor  care sa conduca la scaderea valorii pensiei sau chiar pierderea ei. Fondul de garantare de stat diminuaza aceste riscuri insa ele exista.

Totusi decizia finala iti apartine si daca trebuie sa alegi, fa-o in mod informat si responsabil.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close