Costurile pensiei

Costurile pensiei private

Cand auzim termenul de pensie privata, ne gandim automat ca este ceva ce urmeaza sa fie platit in privat de catre noi, insa nu este cazul pensiei administrate privat. Aceasta nu presupune un cost suplimentar din partea salariatilor, intrucat pentru acestia se vireaza, catre fondul de pensii private, o parte din cele 10,5 procente aferente CAS (contributii de asigurari sociale), platite deja de fiecare angajat si calculate din veniturile salariale brute.

In anul 2016 cota aferenta fondului de pensie va fi de 6%.

Insa trebui  de stiut ca pe de alta parte, din contributiile stranse in conturile participantilor luna de luna, administratorii retin anumite comisioane, in schimbul gestionarii activelor, in conformitate cu prospectul schemei de pensii pentru care a optat fiecare.

Conform prevederii legii 411/2004 privind fondurile de pensie administrate privat (Pilonul II), administratorul percepe un comision de administrare constituit din:

  • deducerea unui cuantum din contributiile platite, dar nu mai mult de 2,5%, cu conditia ca aceasta deducere sa fie facuta inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond;
  • deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,05% pe luna, stabilit prin prospectul schemei de pensii private;
  • taxa de audit, prelevata anual din volumul total de active nete;
  • tarife suplimentare pentru acordarea unor servicii la cererea clientilor;
  • se pot percepe penalitati de transfer, in cazul transferului la un alt fond de pensii administrat privat, daca transferul la un alt fond de pensii se realizeaza mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii precedent, limita maxima a acesteia fiind stabilita prin normele CSSPP.

Pensiile facultative (Pilonul III) fata de (Pilonul II) au alta shema de plata, banii sunt virati in cont exclusiv la cererea noastra, si numai in condita daca dorim sa aderam la acest fond de pensii.

Conform prevederilor Legii Nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile

ulterioare, cheltuielile legate de administrare, suportate de fondul de pensii facultative sunt urmatoarele:

  • comisionul de administrare;
  • comisionul de depozitare;
  • comisioanele bancare;
  • taxe de auditare a fondului de pensii facultative.

Schemele de pensii private facultative disponibile pe piata la momentul actual prevad  comisioane din contributiile platite cuprinse intre 3 – 5% si comisioane lunare, din activul net total al fondului, cuprinse intre 0,091% si 0,195%. Insa datorita concurentei unii administratori au decis chiar neperceperea anumitor comisioane pentru o perioada limitata.

 

 

Etichete
Back to top button
Close
Close