Asigurare Pensie

Contractul de asigurare sociala incheiat voluntar

Tot mai multe persoane  care lucreaza in strainatate si nu au venituri declarate in tara, doresc sa beneficieze de o pensie la batranete. Statul roman ofera aceasta obtiune, iar  persoanele interesate trebuie sa se asigure prin plata individuala a contributiilor de asigurari sociale.

Se pot asigura in sistemul public de pensii in mod voluntar si avocatii, personalul clerical, si cel asimilat in cadrul cultelor recunoscute prin lege, dar si persoanele care doresc sa-si completeze venitul de asigurat.

Persoanele care doresc sa se asigure in sistemul public de pensii, conform legii trebuie sa incheie un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii din judetul de care apartin.

Pentru inscriere, participantul trebuie sa se prezinte la Casa de Pensii din raza judetului de care apartine cu  actul de identitate in original valabil si o copie a acestuia, un dosar si o declaratie pe propia raspundere cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este persoana fizica autorizata si desfasoara activitati independente.

Inscrierea se poate face si de catre un titular, mandator, curator, care face dovada  cu un act valabil care sa ateste aceasta calitate si care are resedinta in aceiasi  raza a judetului.

Contractul de asigurare sociala va fi intocmit in doua exemplare, cate un exemplar pentru fiecare parte. Contractul de aderare v-a intra in vigoare la data semnarii contractului de catre persoanele interesate sau un reperezentant al acestuia la Casa Judeteana de Pensii.

Suma platita de catre persoanele interesate vor fi de minim 35 % din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat sau  de 5 ori valoarea acestuia si nu mai mult.

In cazul rezilierii contractului de asigurare sociala, contributiile de asigurare sociala achitate nu vor fi restituite, iar stagiul de cotizare realizat se va valorifica la stabilirea dreptului de pensie.

Plata contributiei sociale se va face lunar de catre asigurat sau poate fi facuta de catre o alta persoana in numele lor, in contul casei teritoriale la care sunt inscrisi, pana pe data de 25 a lunii. Plata poate fi facuta si anticipat cu 12 luni.

Neplata la timp a contributiei de asigurari sociale genereaza plata unor dobanzi si penalitati de intarziere.

In cazul in care asiguratul isi schimba domiciliul, actul de identitate, numele, sau doreste schimbarea sumei de plata trebuie obligatoriu incheiat un act aditional.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close