Informatii utile

Ce pensie vom lua in urmatorii 10-15 ani?

Majoiritatea romanilor supra estimeaza cat valoreaza pensia de stat si nu au nici o economie privata sau vreun plan financiar pentru batranete.

In timp ce in tarile avansate din vestul Europei cei care au muncit o viata beneficiaza de pensii care sa le asigure un nivel bun de trai si de sisteme de asistenta bine puse la punct, la noi perioada post activa este una plina de neajunsuri.

Rezultatele finale ale recensamintului din 2012,  arata ca populatia Romaniei este in scadere iar ritmul scaderii se va accentua rezultand resurse financiare mai scazute Romania riscand sa intre intr-o criza sociala si politica.

In viitor, in Romania  plata pensiilor va fi o adevarata problema pentru statul roman, daca nu are loc o reforma a pensiilor.

Problema principala se datoreaza in principal imbatranirii populatiei si scaderii numarului de contribuabili, dar si  faptului ca actuala situatie de pe piata muncii privind salariile mici, va determina o scadere continua a veniturilor incasate de viitorii pensionari.

Sansele ca viitorii pensionari sa primeasca o pensie la batranete care sa asigure un trai decent sunt  mici.

Cea mai critica perioada a pensionarilor se preconizeaza ca va fi in perioada 2030-2035, cand sunt asteptati sa iasa la pensie cei care s-au nascut in perioada 1967-1972.

Statisticele arata ca unul din sapte romani are peste 65 de ani in prezent, iar in lipsa unei imbunatatiri rapide a natalitatii, unul din cinci romani va avea peste 65 de ani in anul 2030. Pe trendul actual, daca nu se va inregistra o schimbare pozitiva a sporului natural, in 2060 raportul va ajunge la un muncitor la 3 pensionari.

In concluzie, efortul populatiei care se va afla in campul muncii la acea vreme va fi semnificativ mai mare decat “stresul” la care sunt supusi salariatii din ziua de azi.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close