Informatii utile

Casa teritoriala de pensii – ce reprezintă și care este rolul ei în sistemul public de pensii?

În România, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) este instituția care veghează asupra tuturor caselor de pensii teritoriale şi locale, dar și asupra Casei de Pensii a Municipiului București, asigurând buna lor funcționare și administrare în interesul cetățeanului.

Obiectivele și rolul caselor de pensii teritoriale

Casa teritoriala de pensii este denumirea generică dată pentru casele județene, locale sau municipale care aparțin de sistemul public de pensii. Acestea funcționează la nivel local și sunt interfața de comunicare între cetățean și structura centrală (CNPP) care gestionează întreg ansamblul de case teritoriale de pensii de pe teritoriul României.

Rolul primordial al caselor teritoriale de pensii este administrarea eficientă a intereselor pensionarilor din zona arondată în mod legal și corect. Ele sunt entități cu personalitate juridică care funcționează în baza Legii nr. 52/2003 privind Transparența Decizională în Administrația Publică, astfel încât fiind subordonate Casei Naționale de Pensii Publice să respecte principiile transparenței, eficienței și legalității. Casa teritorială de pensii, fiind o instituție a statului, trebuie să acționeze pe baza principiului imparțialității față de toți cetățenii, care sunt cosiderați egali în fața legii, fiind îndreptățiți să primească o pensie publică atâta timp cât îndeplinesc toate condițiile cerute de legislația română în acest sens.

Cum obținem informații referitoare la casa teritoriala de pensii la care suntem arondați

În România fiecare județ are arondată o Casă Județeană de Pensii, iar acolo unde este necesar pot fi case locale de pensii, care funcționează ca structuri locale în teritoriu subordonate structurilor centrale. Cetățenii care doresc informații despre casele teritoriale de pensii la care sunt arondați au o modalitate simplă și comodă de informare consultând mediul online. Aceste instituții sunt obligate să aibă un domeniu web activ unde să prezinte informațiile principale și cele mai uzuale, dar și alte informații conexe, precum orarul de lucru, numere de telefon sau adrese de e-mail unde cetățenii pot să ceară informații.

Dacă trebuie totuși să fie făcută deplasarea directă la locația unde este amplasată casa de pensii teritorială (de exemplu în cazul depunerii dosarului de pensionare), toate documentele necesare pentru acest lucru pot fi găsite în mediul online.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close