Informatii utile

Casa de pensii – ce este, cu ce se ocupă și ce oferă

Casa de pensii reprezintă o instituție publică națională care funcționează prin unități teritoriale, în fiecare județ. Casa de pensii acordă pensii și indemnizaţii cu caracter reparatoriu beneficiarilor din sistemul public de pensii și sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Casa de pensiitrebuie să furnizeze servicii pubice de calitate, obiectivele sale de bază fiind asigurarea sustenabilității sistemului public de pensii și eliminarea inechităților și anomaliilor existente în sistem. Prin strategia aprobată, această instituție se obligă să crească veniturile la bugetul asigurărilor sociale de stat, să actualizeze sistemul informatic integrat, să aibă relații bune cu publiul și comunicare eficientă cu toți beneficiarii, fie ei personae fizice ori juridice, să soluționeze cererile la timp și să acorde prestații corecte.

Casa Națională de Pensii Publice se află sub autoritatea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Ce tip de informații furnizează CNPP?

Prin Casa Națională de Pensii Publice, cetățenii au acces – din oficiu sau la cerere – la orice informație de interes public privind sistemul de pensii.  Cu toate acestea, există și unele informații la care accesul este exceptat: informațiile clasificate potrivit legii, informațiile cu privire la datele personale,  informaţiile a căror publicare prejudiciază protectia și integritatea personală etc.

Informaţiile oferite din oficiu sunt cele făcute publice de instituția însăși, prin afisări la sediul propriu sau în spații special destinate acestui scop, comunicate în mass media, publicate pe site-ul propriu etc. Aceste informații include: date de contact, orarul de funcționare a instituției, cadrul legislativ și informații utile despre pensii (anticipate, invaliditate, limită de vârstă, urmaș), pensii internaționale, documente pentru expertizamedicală, stagii de cotizare etc.

Pentru alte tipuri de informații, cetățeanul  trebuie să formulize o cerere; acestea includ:

  • lista cuprinzând documentele de interes public;
  • diferite acte normative care reglementează organizarea şi funcţionarea CNPP
  • programele şi strategiile proprii;
  • modalităţile de contestare, atunci când persoana se consideră vătămată în privinţa dreptului de acces la informaţiile solicitate

etc.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close