Informatii utile

Care sunt legile în vigoare privind vârsta de pensionare?

Noile acte normative privind vârsta de pensionare prevăd reducerea limitei standard pentru cei care au îndeplinit stagiul complet de cotizare pentru grupa I de muncă. În plus, s-a stabilit ca toate stagiile de vechime care au fost realizate până în 2001 pentru grupa I, pentru cei care au lucrat în condiţii grele sau în alte condiții speciale, pe o perioadă mai mică de 2 ani, să fie considerate stagii de cotizare, pentru a reduce vârsta standard pentru pensionare.

Cum se calculeaza stagiile de cotizare pentru vârsta de pensionare?

 Înainte de aceste reglementări, cei care munciseră 6 ani încadrându-se în grupa I aveau dreptul să iasă cu 3 ani mai devreme la pensie, ceea ce însemna că fiecare perioadă de 1 an realizată la grupa I de muncă se acorda și o reducere echivalentă cu 6 luni. Pentru calcularea perioadei de cotizare realizată de un contributor, se ia în considerare inclusiv perioada stagiului militar, dar și orice perioadă suplimentară care poate constitui vechime în câmpul muncii. Astfel, se oferă 3 luni la fiecare an realizat în grupa II de muncă ori în condiții speciale; 6 luni la fiecare an realizat în grupa I ori în condiții deosebită de muncă; 1 an la fiecare an realizat în celelalte condiții de lucru, așa cum au fost reglementate de legile în vigoare. Aceste adaosuri vin ca o egalare a diferitelor tipuri de munci realizate în domeniile cu risc crescut.

Conform autorităților, vârsta standard pentru pensionare este de 65 de ani pentru bărbați şi de 63 de ani pentru femei, stagiul minim pentru cotizare este stabilit la 15 ani iar cel complet la 35 de ani, aceasta fiind valabilă atât în cazul bărbaţilor, cât și al femeilor. Atingerea acestor limite se poate face printr-o reglementare graduală, în conformitate cu eşalonările prevăzute în anexele legilor privind sistemul de stat de asigurări sociale.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close