Sporul de vechime

Cand se acorda sporul de vechime?

Sporul de vechime ne  fiind un drept consacrat de lege, angajatorul  nu are obligatia sa-l acorde decat daca a fost stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil.

Vechimea în munca este totalitatea perioadelor în care o persoana a muncit pe baza unui contract individual de munca, sporul de vechime fiind acordat pentru întreaga perioada în care a existat calitatea de salariat. Prin urmare, calculul sporului pentru vechime se face în functie de anii de activitate ca si salariat, iar sporul pentru vechime în munca se acorda pentru întreaga perioada în care persoana are calitatea de salariat.

 Potrivit noului Cod al Muncii, sporurile sunt impartite in  doua categorii distincte:

  1. Sporuri legale sunt acele sporuripe care angajatorul are obligatia sa le acorde în baza legii.

 În aceasta categorie sunt incluse :

sporul pentru munca suplimentara, in cazul in care compensarea cu timp liber corespunzator nu poate fi efectuata in termen de 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

sporul pentru munca în zilele de repaus saptamânal, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca.

 –sporul pentru munca în zilele de sarbatoare legala, in cazul in care compensarea cu timp liber corespunzator nu poate fi efectuata in termen de 30 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

sporul pentru munca de noapte, timpul lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru si  salariatul nu beneficieaza de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza..

Pentru anumite domenii, precum: invatamant, aparare nationala, functionari publici, sistemul medical, magistrati etc. este posibil ca prin legile speciale de reglementare sa fie prevazute si alte sporuri la care au dreptul cei care sunt angajati in sistemul respectiv.

  1. Sporurile conventionale sunt acele sporuri pe care angajatorul are obligatia sa le acorde. Insa, aceasta obligatie îi revine numai daca sporurile respective au fost negociate si introduse în contractul individual de munca.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close