Metode de calcul – vârsta de pensionare în România conform legislaţiei actuale

pensia de urmasConform legislaţiei în vigoare care setează normele pentru metoda de calcul, vârsta de pensionare în România, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, poate scădea în funcţie de anumiţi factori. Aceşti factori sunt:

- munca în condiţii speciale sau deosebite;

- munca în cazul celor cu handicap din naştere sau dobândit înainte de a deveni persoană asigurată;

- munca în condiţii de expunere la radiaţii în categoriile de risc I şi II;

- condiţia de persecutat politic cu încarcerare sau alte tipuri de privare de libertate, condiţia de prizonierat sau de deportare înafara teritoriului României; căzând sub incidenţa legii numărul 118 din anul 1990.

Astfel, în cadrul metodei de calcul, vârsta de pensionare poate să întâlnească o scădere de plafon cu ocazia oricărei dintre condiţiile enumerate mai sus. În mod normal, făcând abstracţie de aceste scăderi, o pensie dobândită prin limita de vârstă are următorul plafon: 60 de ani în cazul femeilor şi 65 de ani în cazul bărbaţilor. Stagiul minim de cotizare suferă şi va suferi în continuare modificări. Astfel, în momentul de faţă acesta este de zece ani, urmând ca în curând să crească la 15.

Modalitatea de calcul este una complexă, având în vedere stagiul minim şi cel complet de cotizare. Momentan, stagiul complet este de 30 de ani pentru bărbaţi şi de 25 pentru femei, urmând ca în curând să crească cu câte cinci ani pentru ambele categorii. În cazul sistemului de pensii din românia, sunt luate în calcul şi o serie de sporuri care scad plafonul, însă acesta nu poate să coboare sub 55 de ani în cazul bărbaţilor şi 50 de ani în cazul femeilor.

Valoarea pensiei este calculată şi ea în funcţie de anumiţi coeficienţi: pensia pentru limita de vârstă, punctajul mediu anual şi punctul de pensie. În cazul actual al metodei de calcul, vârsta de pensionare a cetăţenilor români are în vedere o serie destul de largă de variabile, motiv pentru care vă invităm să fiţi foarte atenţi şi să vă documentaţi cât mai bine posibil.

 

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: