Calcul pensii 2011 – informaţii utile şi precizări generale stipulate de lege

pensionare 2011După cum probabil ştiţi deja, sistemul de calcul pensii 2011 ţine de un plan mai mare al Casei Naţionale de Pensii Publice, care vizează mici modificări succesive ale plafonului, ce vor avea loc de-a lungul anilor.

Legea 263/2010, care a intrat în vigoare la începutul lui ianuarie 2011, conţine mici modificări faţă de legile actuale. Astfel, conform acestei legi, vârsta de pensionare a femeilor a crescut cu trei ani, ajungând la 63 de ani, stagiul complet de cotizare pentru pensie ajungând pentru acestea la 35 de ani.

Prevederile legii acesteia mai marchează şi alte modificări. Conform legii 263/2010, cei din grupa de muncă I (mai exact, fosta grupă de muncă I) nu mai beneficează de reducerea vârstei la care se poate face pensionarea. De asemenea, pensiilor anticipate parţial li s-a modificat plafonul maxim de penalizare, cel nou fiind de 45%. Această lege prevede şi păstrarea punctului de pensie la valoarea de 732.8 RON până în decursul anului 2012.

Metodologia de calcul pensii 2011, publicată pe 29 iunie, este una extrem de complexă, astfel că în calcularea oricărei pensii apar o mulţime de variabile, făcându-se departajări ale variabilelor pe perioade calendaristice. De asemenea, există perioade speciale pentru care punctajul anual se plafonează la anumite punctaje fixe.

Pe scurt, metodologia este una complexă, singura clarificare mai concisă venind din anexele care reglementează vârstele standard de pensionare, stagiile complete şi pe cele minime de cotizare, precum şi salariul mediu anual din 1947 şi până în prezent. Din acest tabel, asiguratul îşi poate face o idee legată de modul în care progresează plafonul vârstei de pensionare. De exemplu, din punctul de vedere al plafonului standard, în perioada ianuarie 2012 – ianuarie 2014 vor ieşi la pensie, progresiv, cei născuţi între octombrie 1952 şi aprilie 1954. Mai departe, sistemul de calcul pensii 2011 va lua în considerare întregul aparat complex de reglementări publicat în iunie 2011.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: