Anexa 5 – legea pensiilor actualizată şi noile prevederi privind vârsta de pensionare şi stagiul de cotizare

pensii de urmasNoua lege de pensii vizează numeroase schimbări şi reforme privind crearea unui sistem unitar de asigurări sociale şi pensii, una dintre articolele care implementează modificări semnificative fiind articolul 53: cu acest aricol şi Anexa 5, legea pensiilor actualizată implementează creşterea vârstei standard de pensionare, a stagiului complet şi a stagiului minim de cotizare atât pentru femei, cât şi la bărbaţi.

Conform măsurilor prevăzute în Anexa 5 Legea Pensiilor stipulează mărirea eşalonată a vârstei standard de pensionare până la 63 ani în cazul femeilor, respectiv 65 ani pentru bărbaţi. Creşterea se va realiza în mod treptat: vârsta standard de pensionare va fi mărită până la 60 de ani până în anul 2015, după care creşterea va continua până în anul 2030, când vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 65 ani. Sistemul prevede creştere treptată şi în cazul bărbaţilor: începând din ianuarie 2015, bărbaţii vor ieşi la pensie la vârsta de 65 ani.

Anexa 5 reglementează şi creşterea stagiului complet şi stagiului minim de cotizare. Până în ianuarie 2030, stagiul complet şi stagiul minim de cotizare vor fi uniformizate, deci atât femeile, cât şi bărbaţii vor iesi la pensie de limită de vârstă cu aceleaşi condiţii. Conform modificărilor, stagiul minim de cotizare din ianuarie 2015 va fi de 15 ani şi pentru femei, şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet de cotizare va atinge nivelul de 35 de ani până în ianuarie 2015 pentru bărbaţi. Din 2015 ianuarie, femeile vor putea ieşi la pensie pentru limita de vârstă dacă au un stagiu de cotizare complet de 30 ani, iar până în 2030, acest termen va creşte treptat până când atinge nivelul de 35 de ani.

Prin Anexa 5 Legea pensiilor nu reglementează condiţiile pentru obţinerea pensiilor anticipate sau anticipate parţiale, doar vârsta după care pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: